Askebrand försöker alltid hitta något positivt

21 mars, 2020 kl 16:42 Thomas Askebrand lämnade Örgryte IS efter lagets sjundeplats i Superettan i fjol. Nu är han huvudtränare i seriekollegan Västerås SK och har precis som övriga fotbollsmänniskor fått anpassa sig till en helt ny vardag i rådande virustider.

Senast ändrad: 20 mars 2020

Superettan.se får tag på Thomas Askebrand när han sitter på ett tåg mellan Västerås och Göteborg. Han är på väg hem till västkusten för att umgås med familjen eftersom morgondagen är träningsfri. Medan flera lag tagit ledigt efter beslutet om den uppskjutna serien så fortsätter VSK Fotboll att träna. Åtminstone i ytterligare någon vecka. Laget hade två träningsmatcher planerade i slutet av månaden, men lördagens möte med BP ställdes in. Matchen mot Karlslund den 25 mars står än så länge kvar på schemat.

– Vi gnuggar på så gott vi kan. Det var en jobbig vecka på träningslägret i Spanien med en jädra massa sjukdomar och grejer. Och det följdes upp med lite mer av den varan när vi kom hem igen. Men nu är det gott humör och vi jobbar på. Än så länge är det inte helt klart hur det blir med Karlslunds premiär och vi ville inte ställa till det för dem heller, säger Askebrand.

I veckan kom beskedet om att avsparken av Superettan dröjer. Ett ovanligt scenario för alla fotbollsklubbar. Två månader extra försäsong ska in på schemat för spelare som närmat sig toppformen. Men beslutet kom inte som någon chock och tränare Askebrand och VSK Fotboll hade redan ställt sig in på några extra veckors förberedelser.

– Eftersom det var mycket som talade för att det skulle bli en uppskjuten start har vi fortsatt att träna ganska hårt och behållt mycket styrka och löpning på programmet. Vi får se framöver om vi gjort rätt. Det är så svårt att veta vad som är rätt eller fel. Killarna är i bra fas och känner sig starka och det vill vi inte tappa. Som det sett ut på slutet har vi varit mentalt och kroppsligt förberedda på seriestart. Men det är bra killar som är lyhörda och nu samarbetar vi för att se hur vi ska få till de sju-åtta veckorna innan den preliminära premiären, säger han.

Thomas Askebrand är en positiv människa och försöker se med positiva ögon på ytterligare försäsongsträning.

– Både jag och Kalle (Karlsson) är nya i föreningen och vi får mer tid att finslipa detaljer och kanske skruva på något ytterligare nu. Sedan har vi som sagt några spelare som haft problem hela vintern och de får en möjlighet att komma i kapp. Jag tror det viktiga är att tänka i positiva banor. Det lönar sig inte att bara gräva ner sig. Det vinner man ingenting på i slutändan. säger han.

Någon liknande situation som den som uppstått har vi aldrig varit med om i svensk fotboll tidigare. Därför finns det inget facit på hur de extra månaderna ska användas på bästa sätt. Thomas Askebrand tycker att den fotbollsmässiga situationen som uppstår är intressant.

– Jag tror man kan göra på en jäkla massa olika sätt och är inte säker på att det ena är mer rätt än det andra. Du ska ha lite tur på den här resan och vi kommer köra på det vi tror är det bästa. Det finns säkerligen klubbar som gör på ett helt annat sätt. Ur ett rent fotbollsmässigt perspektiv blir det ganska spännande och intressant att se hur klubbar agerar. Det här är ju något som ingen är van vid, säger han.

Att den svenska försäsongen redan från början är lång har väl inte undgått någon. Thomas Askebrand påpekar att situationen som nu uppstått får den kommande perioden att påminna mer om den försäsongen vi ser bland de större ligorna i Europa. Och att det förhoppningsvis kan ge positiva effekter för både klubbar och publik på längre sikt.

– Ute i Europa kör ju klubbarna på med gristräning i sex-sju veckor medan vi i Sverige har 13-14 veckors förberedelse inför seriestart, beroende på hur man lägger upp det. Mitt i misären som pågår så får man försöka hitta spännande saker och det här är en sådan för mig. Kanske genererar det i någonting som vi inte alls tänkt på innan. Att spela under sommaren har vi ju aldrig gjort och det är ju den bästa tiden på hela året. Det känns ju roligt och spännande att vi kan spela fotboll när vädret är som bäst, och publiken borde gilla det. Tänk vad fantastiskt att vara utomhus, njuta av solen, gå till arenan och se fotboll och sedan gå hem och slå på grillen. Det tror jag verkligen publiken skulle gilla, säger han.

– Ur ett fotbollsperspektiv kan det ge lite nya vinklar och kanske andra inkomstmöjligheter. Man borde kunna skapa fler evenemang kring matcher och jag tror att klubbarna kommer kunna vara lite mer kreativa om vi startar i juni. Sedan vet man ju inte hur illa det är med viruset. Jag hörde någon som sa att det här bara var toppen av ett isberg så vi vet ju inte var det leder. Vi kanske inte ens kan tänka på fotboll alls i sommar. Men så länge möjligheten finns så får man försöka tänka i positiva banor och att livet ska återgå till det normala snart, säger han.

Att försöka hitta någonting fotbollsmässigt negativt med den uppskjutna seriepremiären vill Askebrand inte göra.

– Nej, egentligen är ju det enda negativa att människor mår dåligt och det finns ingen anledning för oss att tänka negativt när det kommer till fotbollen. Det blir en petitess i sammanhanget. Det är ju så mycket värre att människor mår dåligt och det är det enda vi ska ta och tänka på nu, säger han.

FOTO: Bldbyrån

Keene målskytt när Öster kryssade

13 jul 2020
Trelleborg tog tre poäng, medan Dalkurd och Öster delade på poängen. Även mötet mellan Norrby och Akropolis slutade oavgjort.

Ny seger och ny nolla för HBK

12 jul 2020
Rasmus Wiedesheim-Paul satte en straff, Malkolm Nilsson höll nollan och HBK tog tre poäng borta mot Umeå.

Nya segrar för Sundsvall och Degerfors

11 jul 2020
Pontus Engbloms fina målform håller i sig. Idag gjorde han två mål när GIF Sundsvall slog Örgryte IS på bortagräs.

Blomberg skickade GIF Sundsvall upp i topp

8 jul 2020
Med två mål vände Johan Blomberg och GIF Sundsvall matchen mot Västerås SK. Dennis Olsson satte det tredje för Giffarna, som nu leder Superettan.

Dubbla straffräddningar när AFC tog första trean

7 jul 2020
18-årige Wille Jakobsson räddade två straffar när han hjälpte sitt AFC Eskilstuna att vända underläge till seger mot Jönköpings Södra. Årets första pinnar för AFC.

Kryss efter lång regnpaus

5 jul 2020
Västerås gick tidigt upp till 2-0 efter dubbla mål från Kartan Safari. Men efter ett långt regnuppehåll kom GAIS tillbaka och kvitterade matchen.

Pontus Engblom Månadens spelare i juni

5 jul 2020
GIF Sundsvalls Pontus Engblom är Månadens spelare i Superettan i juni.

Degerfors segrade mot Dalkurd

4 jul 2020
Victor Edvardsen och Christos Gravius gjorde målen för Degerfors IF när man vann med 2–1 borta mot Dalkurd FF. Dagen bjöd även på seger för Örgryte IS samt tre oavgjorda matcher.

Delad pott på Vångavallen

3 jul 2020
Trelleborgs FF och GIF Sundsvall spelade 1–1 i Skåne, medan Jönköpings Södra vände till seger hemma mot Akropolis IF.

Spelschemat fastställt för omgång 7–16

3 jul 2020
Idag fastställdes spelschemat för omgång 7-16 av Superettan. Resterande omgångar presenteras efter sommaren.

Halmstadduo tampas med ’Giffare’ i Månadens spelare

3 jul 2020
Bland Superettans finalister till Månadens Spelare i juni återfinns två spelare från Halmstads BK och en från GIF Sundsvall.

Pllana fixade Brages första seger

28 jun 2020
IK Brage och Norrby IF vann på bortaplan i eftermiddagens två första matcher.