Askebrand försöker alltid hitta något positivt

21 mars, 2020 kl 16:42 Thomas Askebrand lämnade Örgryte IS efter lagets sjundeplats i Superettan i fjol. Nu är han huvudtränare i seriekollegan Västerås SK och har precis som övriga fotbollsmänniskor fått anpassa sig till en helt ny vardag i rådande virustider.

Senast ändrad: 20 mars 2020

Superettan.se får tag på Thomas Askebrand när han sitter på ett tåg mellan Västerås och Göteborg. Han är på väg hem till västkusten för att umgås med familjen eftersom morgondagen är träningsfri. Medan flera lag tagit ledigt efter beslutet om den uppskjutna serien så fortsätter VSK Fotboll att träna. Åtminstone i ytterligare någon vecka. Laget hade två träningsmatcher planerade i slutet av månaden, men lördagens möte med BP ställdes in. Matchen mot Karlslund den 25 mars står än så länge kvar på schemat.

– Vi gnuggar på så gott vi kan. Det var en jobbig vecka på träningslägret i Spanien med en jädra massa sjukdomar och grejer. Och det följdes upp med lite mer av den varan när vi kom hem igen. Men nu är det gott humör och vi jobbar på. Än så länge är det inte helt klart hur det blir med Karlslunds premiär och vi ville inte ställa till det för dem heller, säger Askebrand.

I veckan kom beskedet om att avsparken av Superettan dröjer. Ett ovanligt scenario för alla fotbollsklubbar. Två månader extra försäsong ska in på schemat för spelare som närmat sig toppformen. Men beslutet kom inte som någon chock och tränare Askebrand och VSK Fotboll hade redan ställt sig in på några extra veckors förberedelser.

– Eftersom det var mycket som talade för att det skulle bli en uppskjuten start har vi fortsatt att träna ganska hårt och behållt mycket styrka och löpning på programmet. Vi får se framöver om vi gjort rätt. Det är så svårt att veta vad som är rätt eller fel. Killarna är i bra fas och känner sig starka och det vill vi inte tappa. Som det sett ut på slutet har vi varit mentalt och kroppsligt förberedda på seriestart. Men det är bra killar som är lyhörda och nu samarbetar vi för att se hur vi ska få till de sju-åtta veckorna innan den preliminära premiären, säger han.

Thomas Askebrand är en positiv människa och försöker se med positiva ögon på ytterligare försäsongsträning.

– Både jag och Kalle (Karlsson) är nya i föreningen och vi får mer tid att finslipa detaljer och kanske skruva på något ytterligare nu. Sedan har vi som sagt några spelare som haft problem hela vintern och de får en möjlighet att komma i kapp. Jag tror det viktiga är att tänka i positiva banor. Det lönar sig inte att bara gräva ner sig. Det vinner man ingenting på i slutändan. säger han.

Någon liknande situation som den som uppstått har vi aldrig varit med om i svensk fotboll tidigare. Därför finns det inget facit på hur de extra månaderna ska användas på bästa sätt. Thomas Askebrand tycker att den fotbollsmässiga situationen som uppstår är intressant.

– Jag tror man kan göra på en jäkla massa olika sätt och är inte säker på att det ena är mer rätt än det andra. Du ska ha lite tur på den här resan och vi kommer köra på det vi tror är det bästa. Det finns säkerligen klubbar som gör på ett helt annat sätt. Ur ett rent fotbollsmässigt perspektiv blir det ganska spännande och intressant att se hur klubbar agerar. Det här är ju något som ingen är van vid, säger han.

Att den svenska försäsongen redan från början är lång har väl inte undgått någon. Thomas Askebrand påpekar att situationen som nu uppstått får den kommande perioden att påminna mer om den försäsongen vi ser bland de större ligorna i Europa. Och att det förhoppningsvis kan ge positiva effekter för både klubbar och publik på längre sikt.

– Ute i Europa kör ju klubbarna på med gristräning i sex-sju veckor medan vi i Sverige har 13-14 veckors förberedelse inför seriestart, beroende på hur man lägger upp det. Mitt i misären som pågår så får man försöka hitta spännande saker och det här är en sådan för mig. Kanske genererar det i någonting som vi inte alls tänkt på innan. Att spela under sommaren har vi ju aldrig gjort och det är ju den bästa tiden på hela året. Det känns ju roligt och spännande att vi kan spela fotboll när vädret är som bäst, och publiken borde gilla det. Tänk vad fantastiskt att vara utomhus, njuta av solen, gå till arenan och se fotboll och sedan gå hem och slå på grillen. Det tror jag verkligen publiken skulle gilla, säger han.

– Ur ett fotbollsperspektiv kan det ge lite nya vinklar och kanske andra inkomstmöjligheter. Man borde kunna skapa fler evenemang kring matcher och jag tror att klubbarna kommer kunna vara lite mer kreativa om vi startar i juni. Sedan vet man ju inte hur illa det är med viruset. Jag hörde någon som sa att det här bara var toppen av ett isberg så vi vet ju inte var det leder. Vi kanske inte ens kan tänka på fotboll alls i sommar. Men så länge möjligheten finns så får man försöka tänka i positiva banor och att livet ska återgå till det normala snart, säger han.

Att försöka hitta någonting fotbollsmässigt negativt med den uppskjutna seriepremiären vill Askebrand inte göra.

– Nej, egentligen är ju det enda negativa att människor mår dåligt och det finns ingen anledning för oss att tänka negativt när det kommer till fotbollen. Det blir en petitess i sammanhanget. Det är ju så mycket värre att människor mår dåligt och det är det enda vi ska ta och tänka på nu, säger han.

FOTO: Bldbyrån

Fransson: "Jag har alltid varit öisare"

8 apr 2020
Örgryte IS-supportern Kevin Fransson är tillbaka på ÖIS-gården. Efter ett halvår i italienska Parma är den 19-årige högerbacken redo att ta Superettan med storm. – Nu har jag haft min läroperiod. Det är dags att utmana, säger han i en intervju med Unicoach.

Elitfotbollsklubbar ställer upp för samhället

7 apr 2020
Coronaviruset påverkar hela befolkningen och många människor är sjuka eller är utsatta på annat sätt. Elitfotbollsklubbarna gör vad de kan för att ta ansvar för samhället.

Manns tillbaka i Eskilstuna: "Passade mig"

4 apr 2020
Uppväxt i Eskilstuna, men elitkarriären har spenderats på andra platser. Nu är Jesper Manns redo för första säsongen med AFC i hemstaden. – Jag ser fram emot det, säger ytterbacken.

Elitfotbollen står fast vid tidigare rekommendationer

3 apr 2020
Under ett extrainsatt klubbchefsmöte bestämde klubbarna i Allsvenskan och Superettan att de står kvar vid tidigare rekommendationer. Det innebär att det är upp till varje klubb att i samråd med sin motståndare spela träningsmatch utan publik. – Vi konstaterar att vår inställning är densamma som förut, det vill säga att varje klubb avgör själv hur de vill göra när det gäller träningsmatcher, säger Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll.

Boman: "Vi får göra det bästa av situationen"

2 apr 2020
Halmstads BK:s Mikael Boman försöker ha en optimistisk syn på den fördröjda säsongsstarten. – Vi får göra det bästa av det och förlänga försäsongen lite, säger anfallaren.

Fredagsunderhållningen som förenar Degerfors

1 apr 2020
Svenska fotbollsklubbar kraftsamlar, korttidspermitterar och försöker dra in pengar för att säkra en framtid. Degerfors IF är inget undantag, men här har man tagit ett lite annorlunda grepp. Varje fredag möts klubbprofiler i en livesänd frågesport. ”En lågbudgetproduktion av sällan skådat slag”, berättar Victor Lundmark, kommunikationsansvarig i klubben.

Lista: Övergångar vintern 2020

27 mar 2020
Här är en sammanställning av de övergångar som hittills skett inför säsongen i Superettan. Vinterns övergångsperiod avslutas 31 mars.

Sköld: "Förhoppningsvis kan jag visa att jag är värd ett nytt kontrakt"

25 mar 2020
När Victor Sköld vann Superettans skytteliga 2013 såg framtiden ljus ut. Efter ett par tuffa år i bland annat IFK Göteborg och Örebro SK valde han att återvända till Superettan inför fjolårssäsongen. Under sin förre tränare, Thomas Askebrand, skulle karriären ta ny fart i Örgryte IS. Men en korsbandsskada förstörde säsongen 2019 och nu är läget osäkert för Sköld.

Sportchefen Miljanovic lämnar AFC

25 mar 2020
AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic lämnar klubben. Anledningen är att han vill satsa på sin egen tränarkarriär. – Jag vill tacka föreningen för den här tiden och jag är tacksam för att man godtar mitt önskemål om att få lämna, säger Miljanovic.

Dubbla nyförvärv till Dalkurd

24 mar 2020
Förra årets tabellåtta har plockat in två nya spelare. Henry Offia kommer in från IK Sirius och Arash Motaraghebjafarpour plockas in från samarbetsföreningen Uppsala-Kurd.

Askebrand försöker alltid hitta något positivt

21 mar 2020
Thomas Askebrand lämnade Örgryte IS efter lagets sjundeplats i Superettan i fjol. Nu är han huvudtränare i seriekollegan Västerås SK och har precis som övriga fotbollsmänniskor fått anpassa sig till en helt ny vardag i rådande virustider.

Seriestart skjuts på framtiden

19 mar 2020
Det är nu formellt beslutat att starten av Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan och Elitettan är uppskjuten. Beslutet är fattat i enlighet med de målsättningar som Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD) på respektive håll enades om under onsdagen, vilket skulle innebära start för de olika serierna i slutet av maj eller i början av juni.