Elitfotbollsklubbar ställer upp för samhället

7 april, 2020 kl 11:27 Coronaviruset påverkar hela befolkningen och många människor är sjuka eller är utsatta på annat sätt. Elitfotbollsklubbarna gör vad de kan för att ta ansvar för samhället.

Det här gör klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att hjälpa samhället i en svår stund.

Allsvenskan
AIK:
Klubbens initiativ Svartgul matlåda har gjort att drygt 4 000 matlådor är garanterade för leverans till vårdpersonal och människor med speciella behov. Dessutom stöttar initiativet restaurangnäringen genom att skapa intäkter till en bransch som står under svåra förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

BK Häcken:
I en instruktionsvideo i klubbens sociala medier instruerar BK Häckens spelare hur man ska göra för att förhindra smittspridningen av corona – på flera språk.

Hammarby:
Via Samhällsmatchen lanseras träningskampanjen #hemmamatchen. Under ledning av Jeppe Andersen inspireras följarna i sociala medier att träna och röra på sig i hemmet under sin karantän eller hemmaarbete.

IF Elfsborg:
Allt överskott från streamingintäkterna från klubbens nya låt ”Vi tillsammans” tillfaller Garissa-stiftelsens arbete.

IFK Norrköping:
Klubben levererar matlådor till vårdpersonal i Vrinnevi. I en film på IFK Norrköpings hemsida visar klubben när de levererar 300 matlådor till vårdpersonalen på sjukhuset.

IK Sirius:
På sociala medier har Sirius lagt upp en film där spelare tvättar bollarna innan träning och därmed visar vikten att hålla god hygien för att förhindra smittspridning.

Kalmar FF:
Spelare och ledare har hjälpt till att leverera smörgåstårta till personer som inte velat eller kunnat handla själv.

Malmö FF:
Personal från MFF har hjälpt Skåne Stadsmission att packa matkassar till behövande och under Ingen kan göra allt, men alla kan göra något så ställer klubben upp med volontärtimmar till de som behöver det mest.

Malmö FF:s damspelare har även ställt upp och blivit blodgivare.

Örebro SK:
Klubben har startat ÖSK-linjen, en telefonlinje för äldre som känner sig ensamma eller oroliga till följd av coronaviruset. Personer över 70 år kan ringa in och prata med klubbens personal och få stöttning.

Superettan
Dalkurd FF:
Klubben skänker 50 kronor av alla som köper medlemskap i klubben i form av matlådor till sjukvården.

Ljungskile SK:
Under initiativet Coronasupport så har Ljungskile SK på initiativ av Bosse Wålermark tagit en aktiv roll  för att efter bästa förmåga göra en positiv insats för att hjälpa personer i riskgruppen att handla.

Norrby IF:
Spelarna i Norrby IF hjälper personer som har det svårt och inte har möjlighet att lämna sina hem genom att handla och leverera matvaror.

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.