Fransson: "Jag har alltid varit öisare"

8 april, 2020 kl 10:30 Örgryte IS-supportern Kevin Fransson är tillbaka på ÖIS-gården. Efter ett halvår i italienska Parma är den 19-årige högerbacken redo att ta Superettan med storm.
– Nu har jag haft min läroperiod. Det är dags att utmana, säger han i en intervju med Unicoach.

Det finns olika sätt att välja sitt favoritlag. Eller ja, vissa får inte ens möjligheten att göra det valet – det är nämligen bestämt redan från det att de tar sina första, stapplande steg.

Så var det i fallet med Kevin Fransson, som dessutom knappast behövde upptäcka fotbollen på egen hand.
– Vi hade en stor tomt hemma och farsan satte upp ett plank där jag kunde spela hela dagarna långa. Farfar har ju spelat i Örgryte så det har också blivit en del av livet att man ska spela fotboll och hålla på ÖIS i Fransson-familjen, säger han och skrattar.

Ytterbackens riktiga satsning började redan som 13-åring, när han bytte Lindome GIF mot Göteborgslaget i hjärtat.
– Ända från start i Örgryte har vi följt A-lagets spelkoncept. Här vill man fostra oss till framtida A-lagsspelare, och det är lite “lirarnas lag”-aktigt: det ska vara en passningsorienterad fotboll, säger Kevin Fransson och minns tillbaka till sin första tid på ÖIS-gården:
– När jag började så var det en så sjuk konkurrens, så jag tänkte: “Hur ska detta gå?” Men lyssnar man på tränare och alla som vet bättre så blir man också bättre. Det märkte jag verkligen: att den som jobbar hårdast i akademin är den som lyckas bäst.

2018  tog det honom till träningar med Örgrytes A-lag, och i säsongens sista match – hemma mot Landskrona – kom också debuten på seniornivå.
– Jag var jättenervös dagen innan. Thomas Askebrand (dåvarande tränaren) hade berättat att jag var med i truppen och det var första gången bara det. När jag sedan fick göra debuten på Ullevi, 50 år efter att min farfar gjort sin första match för ÖIS, så kände jag bara en enorm stolthet. Det är någonting man kommer ha med sig genom livet, säger Fransson, som var 17 år i samband med det ögonblicket.

En annan erfarenhet att stoppa i bakfickan är halvåret i Parma under 2019, där han bland annat fick möjligheten att träna regelbundet med klubbens Serie A-trupp.

Förändrades du på något sätt av upplevelsen i Italien?
– Verkligen. Jag växte upp som person väldigt mycket. Jag kände att jag kunde ta mer ansvar och ta hand om mig själv på ett bättre sätt. I Italien var det inte så lätt, speciellt inte i Primavera-laget. Det var liv och död på direkten – jag minns att jag tog en bild från “kvadden” på första träningen när jag hade två dobbmärken över benet. De hade visat att jag inte skulle komma hit och tro att jag var något. Det var bara att tuffa till sig, säger Kevin Fransson och konstaterar att han också fick positiv feedback i A-laget senare kring sin utvecklade tuffhet.

I somras återvände han till Sverige, och efter lite övergångsstrul var Fransson senare samma år klar för Örgryte igen. Och i vintras tecknades det första A-lagskontraktet.
– Det är underbart. Jag har alltid varit öisare så det är framförallt kul att få representera en klubb som man faktiskt håller på. Det är bra gubbar i laget och finns absolut inget att klaga på.

Nu när kontraktet i hamn antar jag att du satt upp nya målsättningar för dig själv?
– Ja, det har jag verkligen gjort. När jag kom tillbaka till ÖIS så visste jag att det inte skulle bli någon speltid det halvåret, så då kände jag att det bara var att kolla och lära sig. Nu har jag haft min läroperiod och det är dags att utmana om en startplats och ta en större del i laget. Jag vill hjälpa Örgryte till Allsvenskan, och speltiden prioriteras förstås högt hos mig, säger den mogne 19-åringen.

Liksom lagkamraterna är han nu också åter i träning efter ett kortare corona-uppehåll.
– Det har varit skönt med ledighet, det är ju inte säkert att det blir någon i sommar, men det är också kul att vara igång igen. Det här ska förhoppningsvis bli en bra säsong!

Foto: Bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.