Fredagsunderhållningen som förenar Degerfors

1 april, 2020 kl 12:32 Svenska fotbollsklubbar kraftsamlar, korttidspermitterar och försöker dra in pengar för att säkra en framtid. Degerfors IF är inget undantag, men här har man tagit ett lite annorlunda grepp. Varje fredag möts klubbprofiler i en livesänd frågesport. ”En lågbudgetproduktion av sällan skådat slag”, berättar Victor Lundmark, kommunikationsansvarig i klubben.

– Vi hade gått ut med att vi skulle sända en träningsmatch mot Karlstad Fotboll, men saker strulade och vi var tvungna att lösa problemet. Det slutade med att vi sände den från min mobiltelefon och att jag och sportchef Patrik Werner kommenterade. Det blev ju ingen supersändning, men någonting vi klarade av att göra själva. Det väckte en tanke om att vi kanske kan använda det här på fler sätt. Det gällde bara att komma på hur, säger Lundmark.

Och ni landade i frågesport?

– Vi kom in på det ganska snabbt. Jag är väldigt förtjust i att skriva frågor och sportchefen Werner började utforma formatet. Jag filade på konceptet och han utnyttjade sitt kontaktnät för att få ihop roliga lag och ringa in gamla spelare och andra profiler.

Förklara hur det fungerar i studion?

– Jag skrev i det första ”pressmeddelandet” att det är en lågbudgetproduktion av sällan skådat slag för att folk inte skulle få en chock. Vi har bara en kamera och det är inte klippt mellan olika vinklar. Vi kan inte stänga av ljudet i en bur utan laget som inte svarar får ta på sig ett par hörselkåpor med musik i. Julia, brorsdotter till Patrik Werner, kommer hit och filmar och hon får panorera mellan programledare och hemmalag och programledare och bortalag. Det är vinklarna vi har att jobba med.

Hur har ni valt ut de tävlande och vad är det för inriktning på frågorna?

– Frågorna har egentligen ingenting med Degerfors att göra, utan det viktiga är att spelarna har koppling till Degerfors. Senast hade vi Oliver Bohm, som vunnit SM-guld i ishockey med Växjö, som tävlade mot sin pappa, Janne Bohm, som är gammal Degerforsspelare.

Ge ett exempel på en fråga.

– Vi hade en kategori där spelarna skulle placera ut åtta flaggor där lag som slutade på ”ur” kom antingen från Island eller Färöarna. Vi försöker hitta en balans mellan vad som blir kul visuellt i tv och vad vi har rekvisita till.

Vad är det för stämning i studion under programmets gång? Är deltagarna inne i matchen?

– Än så länge har vi bara haft idrottare med, så tävlingsinstinkten finns där. Det är lättsamt, men alla vill vinna. Rävspel och stora känslor, men med en lättsam och glad ton. Jag tror inte det är någon som tar det helt med en klackspark.

Känns det som att det gått hem i stugorna?

– Det har inte varit någon total tittarsuccé ännu, men det är ändå ganska många som betalat och suttit och kollat på fredagarna. Vi behöver såklart pengarna, men samtidigt sitter folk hemma och är oroliga och vi vill verkligen ge någonting tillbaka till våra supportrar att trösta sig med. Jag var och kastade kartonger i sådana där stora containrar i lördags när en äldre man, som jag aldrig sett tidigare, kom fram och frågade hur det gick i frågesporten i fredags. Jag tänker att det skulle vara det som var ”hur gick det i matchen?” i normala fall., Föreningen blir en central punkt i den här svåra tiden även om det nu inte är med fotbollen i fokus.

Många klubbar säljer fiktiva matchbiljetter och liknande för att dra in pengar, ni startar en frågesport. Finns det någon enkel anledning till det?

– Det gör vi ju också. Men ta AIK eller IFK Göteborg som är storklubbar i storstäder. De kan samla in hur mycket pengar som helst. Degerfors IF kan inte göra det. Vi är en klassisk klubb och det är många som gillar Degerfors runt om i landet, men vi har inte de stora massorna. Det vi har är extremt färgstarka profiler. Därför tror vi att vi kan fylla en sådan här fredagsunderhållning vecka efter vecka med profiler som folk vill titta på och som gör människor glada. Vi har ikoner från när klubben gick upp i Allsvenskan på 90-talet, vi har de gamla storspelarna som blivit stora stjärnor senare som Ralf Edström och Andreas Andersson. Jag vill inte antyda att vi är finare eller bättre utan vi har gjort frågesporten, men ber om stöd på andra sätt också.

Du nämner Edström och Andersson. Är de drömgästerna till programmet?

– Båda är tillfrågade och förhoppningsvis aktuella inom en snar framtid. Men ett lag med Svennis och Tord Grip hade varit fantastiskt. De har ju tränat Degerfors en gång i tiden. Problemet där är ju att båda är i riskgruppen eftersom de är över 70 år. Vi måste ju ta vårt ansvar. Vi kan inte sitta och vara oansvariga på det sättet.

Tror du att ni kommer fortsätta med det här när fotbollssäsongen så småningom drar igång igen?

– Det är en period nu när alla behöver göra saker utanför sina vanliga arbetsuppgifter för att kunna hålla verksamheten flytande. Varken jag eller Patrik har nog någonting emot att agera spexiga tv-pajasar på fredagar. Vi pratar mycket om hur vi ska utveckla programmet, men har inte diskuterat hur vi ska göra på lång sikt. Redan efter två avsnitt känns det som en naturlig del av en arbetsvecka. Intresset finns och ingenting ska uteslutas, men just nu handlar det om att ta sig igenom den här perioden och sprida lite glädje längs vägen.

FOTO: Degerfors IF

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.