HBK och GAIS bokade kvartsfinalplatser

Halmstads BK och GAIS vann båda sina grupper i Svenska Cupen och går därmed vidare till turneringens kvartsfinalfas.

Halmstads BK startade dagen som ledarlag i grupp 6 och öppnade även målskyttet hemma mot Karlstad BK då Sadat Karim satte sin egen retur från nära håll strax innan halvtidsvilan.

Gästerna, som även de hade chansen att nå kvartsfinal efter att ha hängt av Östersunds FK i förra matchen, återställde likaläget i matchen efter halvtidsvilan. Victor Edvardsen slog in 1-1 vid närmsta stolpen på ett högerinlägg i den 56:e minuten.

Då tredje utmanaren IK Sirius samtidigt gick mot förlust i Östersund kunde HBK spela på resultatet mot Karlstad, och 1-1 räckte i slutändan till en stark förstaplats och därmed säkrad kvartsfinalplats för Halmstad.

I snöyran på Jämtkraft Arena bjöds hemmapubliken på en klar seger för ÖFK mot Sirius. Nye Ravel Morrison satte 1-0 och spelade sedan fram till Dino Islamovics 2-0-nick. Islamovic fastställde sedan slutresultatet till 3-0 med en soloprestation i slutminuterna.

gais-hamidovic-jubel

Efter måndagens avbrutna cupderby mot IFK Göteborg var GAIS tillbaka på Bravida Arena då man tog emot Nyköpings BIS i grupp 8. Samtliga lag i gruppen stod på tre poäng inför dagens möten, varav Grönsvart hade fördelen av bäst målskillnad.

Det började bra för GAIS då Karl Bohms långskott letade sig in nere i vänstra hörnet fram till 1-0 i den 14:e minuten. Men division 1-lage Nyköping vände sedan till 3-1-ledning efter mål av Marcus Burman, Jason Romero och unge Alexander Alp.

GAIS reste sig i den andra halvleken och reducerade till 3-2 genom Edin Hamidovic på straff i den 55:e minuten. Sex minuter senare var man ikapp då Nikola Asceric slog in 3-3 vid bortre stolpen efter ett vänsterinlägg.

Vändningen var sedan komplett då Hamidovic direktsköt in 4-3, akrobatiskt framspelad av Ascerics i straffområdet med 20 minuter kvar att spela. Nyköping åkte sedan på en utvisning, vilket gjorde det lättare för GAIS att hålla undan och säkra gruppsegern.

Samtidigt spelades en nästan lika målrik match på Behrn Arena där Örebro SK tog emot IFK Göteborg. Slutresultatet 3-3 efter att Blåvitt hämtat upp ett 3-1-underläge hjälpte dock inget av lagen, som båda slutar på fyra poäng i tabellen.

I grupp 7 säkrade Djurgården förstaplatsen genom att ta sin tredje raka seger. I en svängig match mot IF Elfsborg satte Dzenis Kozica det avgörande 3-2-målet för Djurgården på stopptid.

I samma grupp tog redan avhängda IK Frej Täby gruppspelets hittills största seger då man spelade ut Hässleholms IF och vann med 7-0.

Luca Gerbino Polo stod för ett hattrick för Frej på Vikingavallen, där åskådarna även fick se nyförvärvet Moustafa Zeidan näta två gånger. Övriga målskyttar för Frej Täby var Hammarby-lånet Abdul-Halik Hudu och mittbacken Hjalmar Ekdal.