"Jättestimulerande att vara i GAIS nu"

25 april, 2020 kl 13:41 Fredrik Holmberg är ny assisterande tränare i GAIS, bredvid nye huvudtränaren Stefan Jacobsson.
– Det är väldigt roligt att kunna få vara med och påverka från grunden när något nytt ska göras, säger Holmberg.

Det var några år sedan nu, men Fredrik Holmberg är tillbaka i Superettan. Senast var det som spelare i Qviding FIF säsongen 2011. Nu är han ny assisterande tränare i GAIS.

– Jag har sjäv spelat på den här nivån i fem sex säsonger i Degerfors IF och Qviding. Så jag har en ganska bra eraferenhet av serien, jag vet vad det innebär. De sista åren har jag ägnat mig åt att vara tränare i Onsala, där jag bor. Det har jag gjort i fem år inna jag kom till GAIS, förklarar Fredrik Holmberg för superettan.se.

I Onsala BK var Holmberg en av två huvudtränare under de senaste åren, och har under sin tid i klubben varit med på resan från division 4 till division 2. Nu väntar en ny vardag i elitfotbollen, hos klubben med högst publiksnitt i Superettan ifjol.

– Mina första intryck, som tilltalar mig så mycket, är att det är en storklubb men alla har fötterna på jorden. Det är varmt, välkomnande, det är ödmjukt – men det är också krav på att bli bättre och att prestera bra. Den kombinationen är väldigt rolig att få vara en del av.

– Sedan är det så mycket passion, det är det ordet jag framför allt skulle känneteckna föreningen med. Jag älskar att det är så. Fotboll är det roligaste jag vet, jag vet inte hur mitt liv ser ut utan den här sporten. Det känns som att hela mitt liv kretsat kring detta. Att få komma till GAIS är väldigt härligt för mig som fotbollsälskare.

Efter några säsonger som tabellmässigt landat ovanför negativt kvalstreck bygger GAIS nytt i år. Stefan Jacobsson, senast i Degerfors IF, är klar som ny huvudtränare och Fredrik Holmberg ser fram emot att vara med om klubbens nystart.

– Det är väldigt roligt att kunna få vara med och påverka från grunden när något nytt ska göras. Att kunna vara med i början på det, som det känns att det är för GAIS nu, är jättestimulerande.

gais-holmberg-jacobsson1

Utöver nya ledare finns även en mängd nya spelare i Grönsvart. Där är Mervan Celik, Nikola Ladan och Richard Yarsuvat är några av de namnstarkaste nyförvärven på förhand.

– Jag har kommit in i en spelargrupp som imponerar otroligt med sitt sätt att vara på. Det är en hungrig grupp med mycke potential som tar stort ansvar. De ledande spelarna är helt otroliga, tycker jag, säger Holmberg.

På ledarsidan har Jacobsson helhetsansvaret medan Holmberg mer går in på detaljer i mindre grupper. De båda tränarna hade koll på varandra sedan tidigare, och faktum är att Fredriks bror Andreas Holmberg, som nu är huvudtränare i Degerfors, tidigare var assisterande tränare till Jacobsson.

– Jag och Andreas pratar mycket, vi har den kontakten oavsett. Vi kanske pratar mer nu men det är för att båda är på samma nivå, det finns fler saker att prata om: vi mötte dem, hur är det laget, och så vidare. Men annars pratar vi alltid mycket. Jag har vetat sedan dag ett hur det är att jobba med Stefan, säger Fredrik Holmberg.

– När jag var tränare i Onsala var jag uppe och tittade på deras träningar. Så på sätt och vis kände vi varandra lite innan. Vi började inte riktigt från noll nu.

Blir matcherna mot Degerfors extra speciella nu då?

– Jag tror att det blir mer speciellt för Stefan och Andreas. För mig blir alla matcher speciella i och med att det är första året som tränare i serien.

– Sedan är ju Andreas i Degerfors, det är en extra krydda och extra roligt. Men i slutändan bryr vi oss alla om att spela in poängen, och poängen är lika mycket värda i de matcherna som alla andra, konstaterar Fredrik Holmberg.

Foto: bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.