Johansson frälste VSK mot Malmö

Västerås SK inledde cupgruppspelet med en 2–1-seger borta mot regerande svenska mästarna Malmö FF. Ytterligare fem Superettan-lag var i spel under söndagen.

Västerås SK inledde Grupp 1 i Svenska Cupen på bästa möjliga sätt då man bortaslog Malmö FF med 2–1. Pedro Ribeiro nickade in 1–0 på frispark i slutet av den första halvleken, och trots att MFF:s talisman Anders Christiansen kvitterade kunde Simon Johansson med en distinkt frispark fastställa slutresultatet till 2–1 i den 65:e minuten.

Även GAIS inledde gruppspelet i cupen strålande då man bortabesegrade Halmstads BK med 2–0. Daniel Sterner inledde målskyttet med en spektakulär cykelspark i den 21:a minuten, och i den 54:e minuten kunde Johan Andersson utöka till 2–0 i högerposition i straffområdet, framspelad av Sterner.

I Grupp 3 fick Helsingborgs IF med sig ett sent 1–1-resultat borta mot division 2-laget IK Gauthiod efter att Max Svensson tvingat fram ett självmål från hemmalaget i den 81:a minuten.

I den andra matchen i samma grupp vann BK Häcken med 2–0 mot Dalkurd FF efter mål av leo Bengtsson och Alexander Jeremejeff.

IK Brage släppte in 1–0 borta mot Djurgården i mitten av den första halvleken då Aslak Witrys skott efter en frispark styrde på en Brage-försvarare och gick in i nät. Resultatet stod sig sedan till slutsignalen och IKB inleder med en förlust i Grupp 4.

I den andra matchen i gruppen tog ett decimerat Umeå FC en trepoängare borta mot Kalmar FF då Joel Sjöstedt nickade in 2–1 för UFC i den 92:a minuten.

Akropolis IF fick vika sig för Mjällby AIF i Grupp 5 efter att hemmalaget rivstartat med två mål på tio minuter signerade Eric Björkander och Taylor Silverholt. David Löfquist hann sätta 3–0 på straff innan Marcus Burman putsade siffrorna till 3–1 för Akropolis i slutminuterna.

Ett starkt resultat av MAIF räckte dock inte till ledning i gruppen då Östersunds FK senare under dagen besegrade Landskrona BoIS med 3–0 i Skåne. Blair Turgott blev tvåmålsskytt för gästerna, samtidigt som Eirik Haugan nätade på straffspark.