Jönköpings Södra kämpade sig till poäng i Stockholm

Både Jönköpings Södra och AFC Eskilstuna kryssade i sina premiärer av Svenska Cupen. För Halmstads BK, GAIS och Örgryte IS blev det förluster mot allsvenskt motstånd.

När Dzenis Kozica och Edin Hamidovic gjorde både 1-0 och 2-0 halvvägs in i den andra halvleken kändes det som att Jönköpings Södra skulle få med sig en skrällseger hem från huvudstaden. Men allsvenska AIK kom tillbaka och kunde rädda en poäng.

För Örgryte IS började Svenska Cupen tuffare. I bortamötet med Kalmar FF släppte man in två mål redan den första halvtimmen och när hemmalaget uttökade ytterligare med tjugo minuter kvar var hoppet ute för göteborgarna. Matchen slutade 3-0 och ÖIS får ladda om till nästa omgång.

Halmstads BK premiärspelade mot IFK Norrköping på bortaplan och trots flera fina lägen för HBK var det hemmalaget som tog ledningen i den första halvleken. Lite slarv i hallänningarnas backlinje friställde Carl Björk som från nära håll inte gjorde några misstag.

I den andra halvleken förde IFK Norrköping spelet, men Halmstads BK stack upp emellanåt och hade ett par chanser att kvittera. Men skärpan var inte riktigt inställd och avsluten överlistade inte Isak Pettersson i Peking-målet.

I Karlskrona möttes FK Karlskrona och AFC Eskilstuna. AFC gjorde 1-0 tidigt, men i den andra halvleken kvitterade hemmalaget och fastställde slutresultatet till 1-1.

Inte heller GAIS lyckades ta tre poäng i den första omgången av Svenska Cupen. I derbyt mot BK Häcken var det de gulsvarta som var starkast. Viktor Lundberg gjorde 1-0 efter 14 minuter och innan halvtimman var spelad hade Daleho Irandust gjort 2-0. I slutet av matchen gjorde Häcken ytterligare ett mål och det blev till slut en 3-0–förlust för GAIS.