Kanonmatch räckte inte för Öster

Öster gjorde en fin insats mot AIK, men till sist se sig besegrade efter förlängning. För GAIS blev BK Häcken för svåra.

På den något ojämna gräsmattan i Växjö tog det bara sju minuter innan Sebastian Larsson skruvade in en frispark för 1-0 till AIK. Sju minuter senare borde hemmalaget kvitterat. Ett fint inlägg från höger gav Dejan Kapcevic öppet mål från bara någon meter. Anfallaren lyckades dock styra bollen utanför mål och grämde sig rejält när han kramade om målstolpen efter missen. Strax innan halvtimmen var spelad fick Öster en ny fin chans. Anton Andreasson bröt sig igenom men hans avslut gick i överliggaren.

Och till slut kom den välförtjänta kvitteringen. Efter att ha pressat på under slutminuterna lyckades Dragan Kapcevic trycka in 1-1 bakom en orörlig Oscar Linner.

I den andra halvlekens start var det tydligt att AIK:s tränare Rikard Norling bett om högre fart från sina spelare. Men Öster hängde med bra och spelet var jämnt.

Med 63 minuter på klockan lurade David Johannesson Magnar Ødegaard och den sistnämnda kapade Johannesson bakifrån. Solklar straff och Dragan Kapcevic fick chansen från elva meter. Inga misstag och 2-1 satt fint i nättaket. Öster fortsatte efter ledningsmålet att trycka på framåt. De regerande Svenska mästarna såg skakade ut.

I den 84:e minuten ordnade dock Chinedu Obasi en straff för AIK. Perfekt läge för kvittering och Daniel Sundgren gjorde inga misstag. 2-2 och förlängning eftersom ingen lyckades avgöra under slutminuterna.

Inbytte Obasi, som fixade straffen, tog också tag i taktpinnen i förlängningen. Efter åtta minuters spel snurrade han upp Östers försvar och tryckte in 3-2 till gästerna. Tre minuter in i den andra förlängningskvarten gjorde Obasi sitt andra mål. Slarv i växjölagets försvar gav anfallaren öppet mål och spiken i den berömda kistan var spikad. Nu väntar möte med AFC Eskilstuna eller Halmstads BK i semifinalen för AIK.

I dagens andra match hade GAIS en tuff uppgift när man derbyspelade mot BK Häcken. I den första halvleken var spelet relativt jämnt, men det var ändå Häcken som gick till vila med en ledning. Ett inlägg från Ekpolo nådde Alexander Jeremejeff som, utan att ha full kontroll, styrde in 1-0. I den andra halvleken satte BK Häcken upp tempot och GAIS kunde inte hänga  med. Slutresultatet skrevs till 4-1 efter Häckenmål av Paulinho, Andersson och Toivio. En reducering med åtta minuter kvar gjorde att även den stora GAIS-klacken fick jubla. Men närmre än så kom man inte och förlusten innebär att de grönsvarta nu får sätta fokus på att bli redo för Superettan-premiären om ett par veckor.