Karlsson: "En av drivkrafterna är att få till lagbiten"

9 maj, 2020 kl 12:05 Östers IF förbereder sig på första hela säsongen med Denis Velic som huvudtränare.
– Det är inte så många ändringar mot förra hösten, men det blir en liten nystart med nya spelare, säger lagkaptenen Stefan Karlsson till superettan.se.

Idag skulle Östers IF ha mött Varbergs BoIS i en träningsmatch, men den ställdes inte helt oväntat in på grund av rådande coronavirus-restriktioner.

– Vi har matcher varje helg inplanerade, så tar vi det efterhand hur det blir med allt, förklarar Östers lagkapten Stefan Karlsson.

– Vi tränar på. Det en lite konstig situation fortfarande. Det blir mer allmänträning, fokus på att hålla uppe formen och lite sådär. När det kommer klarare besked så går vi väl in i en annan fas.

Öster kvalade sig kvar i Superettan ifjol efter att under Denis Velics ledning ha vunnit fyra av de sex avslutande seriematcherna. 2020 blir Velics första hela säsong som huvudtränare, och rutinerade högerbacken Karlsson ser fram emot ett nytt kapitel med klubben.

– Det är väl ändå en lite nystart, tycker jag. Det är inte så många ändringar mot förra hösten, vi påbörjade arbetet redan då med det nya, men det blir en liten nystart med nya spelare. Vi kan bygga vidare på det vi påbörjade i höstas.

Enligt Karlsson har man börjat om lite från grunden, där man varit tvungna att kasta om prioriteringarna.

– Vi går tillbaka till basic och blir lite enklare. Det handlar väl om prioriteringar. Alla har väl egentligen samma prioriteringsbitar, bara det att de kommer i olika ordning. För att börja i rätt ordning så har vi börjat prioritera det hårda jobbet framför andra saker. Det är väl det som är den stora förändringen: att bli lite enklare, lite rakare och att prioritera det hårda jobbet. Jag tror att det är något att bygga vidare på.

– Jag har varit med i en massa olika grupper, och olika grupper behöver prioritera olika saker. Jag tror att det är bra för den här gruppen att prioritera det jobbet först. Sedan kommer det andra att komma successivt. 

Och resultatmässigt, har ni något uttalat mål med säsongen i år?

– Vi har inte ens pratat om det i de termerna, men man vill alltid bli bättre. Speciellt som förra året blev, vi vill aboslut inte hamna där igen.

Som 31-årig lagkapten känner Stefan Karlsson att han har en speciell roll att spela för att truppen ska få ut så mycket som möjligt av sin förmåga.

– Att vara lagkapten är inte riktigt som det var förr. Det har ändrats en del, det finns så många som är drivande. I praktiken så innebär kaptenskapet att man driver på och försöker pusha de andra att vara så bra de kan hela tiden, att man inte går in i sig själv. Jag tycker nästan att det är viktigare nu. Man var väl mer ego förr eller vad man ska säga.

– Men det har nog att göra med vilken period man är i, i karriären. Nu har man passerat 30 och en av drivkrafterna är att få till lagbiten, att få det att funka och att alla ska trivas och att det ska bli så bra som möjligt. Att varje person ska kunna utvecklas, säger Stefan Karlsson.

Foto: bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.