Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj, 2020 kl 09:52 Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Precis som för de flesta ser vardagen annorlunda ut för spelarna och ledarna i GAIS. Inga fotbollsmatcher, annorlunda upplägg runt träningarna och svårt att veta var man står som lag.

GAIS kör förmiddagsträningar på vardagarna på GAIS-gården i Göteborg och efter en del sjukdomar och skador är hela laget nu igång. Något som glädjer Stefan Jacobsson, tränare i klubben.

– Jag tycker att det har sett bra ut sedan omstarten och framför allt var det bra kvalitet och hög intensitet under hela april. När vi sedan bytte Valhalla mot att träna på gräs så blev det en liten dipp, men det blir det alltid så det var förväntat. När man går ut på gräs blir det en annan fysisk påfrestning, spelet flyter inte lika bra på en tidig gräsplan och det blir en ökad risk för skador och överansträngningar. Så inledningen på maj var en period som var lite mer knagglig, men vi är på väg uppåt igen nu och framöver gäller det bara att gasa för att få upp tempo och kvalitet, säger Jacobsson till GAIS hemsida.

Han berättar också att spelarna längtar efter att komma igång med matchandet och att få jämföra sig med andra lag. För spelarna har det gått lite upp och ner under försäsongen, men Jacobsson tror att spelarna närmar sig formen och att det kommer bli stor konkurrens om startplatserna när säsongen drar igång.

– De yngre killarna i truppen var väldigt pigga i början av försäsongen men fick sedan en liten dipp, men nu syns det att dom är tillbaka och utmanar dom etablerade killarna. Det kommer att bli hård konkurrens om startplatserna i år och det är ju bra för det kan bli täta matcher under säsongen och då behövs det att vi har många killar som kan gå in och göra jobbet för laget, säger han.

Träningsmässigt har klubbarna fått mer tid än möjligt att spela ihop sina trupper och träna på saker man annars kanske inte har så mycket tid till. Något GAIS givetvis också utnyttjat och ska fortsätta gå djupare i.

– Vad gäller träningarna så fortsätter vi att fördjupa oss i de olika faserna i försvar och anfall som vi vill se på planen. Man kan säga att både offensivt och defensivt har vi tre faser i spelet och vi har kommit ganska långt vad gäller att lära oss dessa. Sedan ska vi också ta tag i fasta situationer som annars kan hamna lite på undantag, säger Jacobsson.

FOTO: Bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.