Nyheter

Chevron
Miniserie lyfter fram Tipselits betydelse

Miniserie lyfter fram Tipselits betydelse

Tipselit fyller en central funktion för svensk fotboll i ambitionen att få fram duktiga spelare som senare tar klivet ut i A-lagsfotbollen, antingen i Allsvenskan eller andra ligor ute i Europa.
– Det är inte bara det att vi fostrat väldigt många spelartalanger, vi har även fostrat väldigt många tränartalanger, säger Janne Andersson, förbundskapten för svenska herrlandslaget, i en av fyra kortfilmer som nu finns att se på ämnet.

Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Svenska Fotbollförbundet har i samarbete med Svenska Spel tagit fram filmerna, som gestaltar Tipselit och projektets vardag för både tränare och spelare ute i klubbarna.

Tipselit finns till för att på bästa sätt elitförbereda unga svenska pojkar och flickor att ta steget från talang till stjärna. Redan idag är näst intill samtliga landslagsspelare, oavsett kategori, utbildade inom Tipselitprojektet.

Likadant är det om man tittar på spelartrupperna i landets högsta serier. Tipselit har också tagit fram ett stort antal elittränare där många idag är verksamma i Allsvenskan och Superettan. På pojk- och herrsidan av Tipselit säkerställs allt genom en årlig certifiering av varje förening.

– Utan Tipselit så hade vi fått fram betydligt färre spelare, det är jag helt övertygad om, säger Janne Andersson.

– Certifieringen bidrar till att utveckla men framförallt säkerställa kvalitén på verksamheterna, säger Niclas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Samtliga fyra avsnitt finns nu tillgängliga via Svensk Elitfotbolls Youtube-kanal. Det första avsnittet går att se i spelaren här nedan:

https://youtube.com/watch?v=u7MCjD7T3WA%22+frameborder%3D%220%22+allow%3D%22autoplay%3B+encrypted-media%22+allowfullscreen%26gt%3B%26lt%3B