”Någon i laget borde få priset och den här gången blev det jag”

19 augusti, 2019 kl 17:25 Örgryte IS målgörare Gustav Ludwigson gjorde under sommaren tre mål och två assist för sitt ÖIS och han avgjorde derbyt mot GAIS. För det tilldelas han utmärkelsen Månadens spelare i Superettan för juni/juli.
– Det är extra roligt att det är spelare man möter hela tiden som tycker man gör det bra, det betyder extra mycket, säger en glad vinnare till superettan.se.

Det är en ödmjuk Gustav Ludwigson som tar emot sin vinstcheck från Svenska Spel på ÖIS-gården i Göteborg.

– Det är kul att man får priset sett över hela sommaren. Vi hade en jäkligt bra period med laget. Vi gick åtta matcher utan förlust. Då borde någon i laget få priset och den här gången blev det jag.

Vad tycker du om din egen insats under sommaren?
– Den är i paritet med hur det gått för laget, det är ofta så. Jag har utvecklat många av de grejerna som jag var sämre på förra året och det är det viktigaste, att man går framåt och kan hjälpa laget med poäng. De är de spelare som är där framme som måste leverera om man ska vara med i toppen.

Hur går det om du får sia, är ÖIS ett lag för Allsvenskan 2020?
–Det är upp till oss nu. Vi har många matcher kvar hemma och där är vi starka, men vi tänker hela tiden på nästa omgång och inte hur det kommer se ut i omgång 30. Serien är så jämn så tar man de här trepoängarna så går det fort framåt. Jag tror absolut vi kan vara med och slåss.

För din del blir det Allsvenskan oavsett i och med att du är klar för Hammarby nästa år. Hur lätt är det att bibehålla fokus i Örgryte säsongen ut?
– Det är ganska lätt ändå. Man gör det för varandra och vi i ÖIS är här och tränar tillsammans hela tiden. Jag tänker inte på Hammarby nu, det kommer komma efter säsongen tror jag. Nu ska vi bara göra det så bra som möjligt med ÖIS.

– Det är blandade känslor så klart, men visst, det är skönt att veta vad man ska göra sen. Man kan börja fokusera tidigt på Hammarby när säsongen är slut och inte fundera på vad man ska göra härnäst och få en massa frågor om det. Det är skönt så klart.

Som den del av utmärkelsen Månadens spelare så får Gustav Ludwigson 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till valfritt samhällsengagemang i klubben. ”Gurra” säger att hans pengar ska gå till ett välgörenhetsprojekt i Zambia, där Örgryte IS tidigare har varit med och skänkt kläder och material till utsatta barn.

– Pengarna kommer att gå till en del av verksamheten där nere i Zambia. Det är min faster som startat projektet och hela min familj har jobbat med det och det är kul att vi tidigare kunnat involvera ÖIS i det också genom att klubben skänkt kläder och material till ungdomslag där nere. Det är så tydligt hur viktig fotbollen är för de som bor i de byarna, och det är kul att se att vi kan få tjejer att spela fotboll i ett klimat som inte alltid ger tjejer de bästa möjligheterna, säger Gustav Ludwigson.

Projektet i Zambia som Gustav Ludwigson skänker sina pengar till heter ZASP.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Juryn:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Hindrikes: "Klubben har utvecklats enormt"

14 maj 2020
Pontus Hindrikes gör i år sin tionde säsong i IK Brages A-lag. – Sedan 2013 så har klubben stadigt varit på väg uppåt, säger han till superettan.se.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Dplay snackar upp Superettan

11 maj 2020
Dplays Camilla Enström snackar tillsammans med experterna Pär Hansson och Stefan Ishizaki upp Superettan inför säsongsstarten.