Ny Wålemark gör sig ett namn i Ljungskile

30 april, 2020 kl 11:49 Efternamnet Wålemark får västsvenska fotbollsnördar att haja till direkt, och visst har även 18-årige Teodor börjat att göra sig ett namn för sig själv. Och han gör det på närmast mytisk släktmark: Skarsjövallen i Ljungskile.
– LSK har en speciell plats i mitt hjärta, säger han till Unicoach.

Pappa Jörgen och farbröderna Jens samt Bosse spelade alla allsvensk fotboll på sin tid, samtidigt som kusinen Patrik nyligen tagit plats i BK Häckens A-trupp. 

Det är nästan så man undrar om det är ett måste att vara Wålemarkare och spela fotboll?
– Haha, något krav är det inte, men vi gillar ju alla fotboll på något sätt. Sedan är det inte alla som spelar, och det är ju helt “fine” det med, säger Teodor Wålemark, vars allra första fotbollsminnen kommer från att ha följt pappas karriär hemma i LSK:s gröna tröja.

Familjen flyttade dock till Göteborg redan när Teodor var nio år, och han hamnade istället i Västra Frölundas framgångsrika 01-kull, som bland annat innehöll Noah Alexandersson, idag i IFK Göteborg. Det hann också bli någon enstaka division 3-match för Wålemark med klubbens A-lag innan Häckens akademi kallade.

Det var en övergång som blev ytterligare en skjuts i rätt riktning för mittbacken.
– Det var grymt för mig egentligen. Jag kom direkt till U19, trots att jag var 15 år, fick spela U21-fotboll ganska tidigt och dessutom göra någon A-lagsträning. Det bara flöt på, och jag lärde mig jättemycket under tiden.

Ifjol fick Teodor Wålemark en permanent plats i Häckens A-trupp, och han skrev även ett längre kontrakt. Mot den bakgrunden kom vinterns byte till Ljungskile SK kanske som en överraskning för vissa.

Var det ett lätt eller svårt beslut?
– Både och. Jag hade två år kvar i Häcken om jag ville och det var ju där jag hade min trygghet, men sedan så drogs jag väldigt mycket till att spela i Ljungskile. Jag kollar alltid på dem och de har en speciell plats i mitt hjärta. När jag fick chansen så tvekade jag egentligen aldrig, svarar Wålemark.

Varför upplevde du att du behövde göra det här bytet?
– För att komma närmare. I Häcken har de grymma mittbackar och jag var lite för långt ifrån kände jag. I Ljungskile blir jag däremot en konkurrerande mittback direkt, eftersom vi av olika anledningar inte kan ha ha en lika stor trupp som Häcken. Sedan passar gräsfotboll mig kanske lite bättre. Det känns så just nu.

Det underlaget är i någon mån en ny bekantskap för Teodor Wålemark, som annars haft lätt att känna sig hemmastadd i Ljungskiles omklädningsrum tack vare att han spelat med namn som Robin WallinderMirad Garza och Adam Söndergaard i Häcken.

Som för alla andra elitfotbollsspelare har våren varit speciell på grund av coronavirusets framfart, men Wålemark, som fyller 19 i sommar, har försökt att “bara köra på” och träna målinriktat ändå.

När säsongen väl drar igång – vad har du för förväntningar och förhoppningar?
– Att laget ska gå så bra som möjligt såklart. Vi har en bra trupp tycker jag och konkurrens på varenda position, vilket känns positivt. För egen del önskar jag ju också att det ska gå bra, och att jag får hålla mig skadefri, avslutar Teodor Wålemark.

FOTO: Peter Stenbaek/LSK.se

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.