Sen kvittering skickar HIF till kval

Efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge blir det Helsingborgs IF som får chansen att kvala sig upp i Allsvenskan. I den andra ändan av tabellen får Akropolis och GAIS kvala för att försöka hålla sig kvar.

AFC Eskilstuna – Landskrona BoIS 1-0
Ashley Coffeys mål en kvart in i den första halvleken blev matchens enda och säkrade AFC:s kontrakt  Superettan.

GAIS – GIF Sundsvall 2-1
Två lag som redan innan matchen visste hur resten av säsongen kommer fortgå. För GIF Sundsvall väntar en period av firande innan man börjar ladda för spel i Allsvenskan. För GAIS väntar kvalspel för att hålla sig kvar i Superettan. Med dagens seger byggde göteborgarna självförtroende inför nästa veckas kvalspel mot Dalkurd.

Falkenbergs FF – IK Brage 1-2
Redan nedflyttningsklara Falkenbergs FF avslutade sin tuffa säsong med en ny förlust. IK Brages Robbin Sellin och Douglas Karlberg gjorde målen som säkrade lagets tredje raka seger och säkrade kontraktet.

Trelleborgs FF – Jönköpings Södra 1-3
Efter att ha gått segerlösa i tolv raka matcher och över två månader av Superettanfotboll fick Jönköpings Södra avsluta säsongen med tre poäng. Tre poäng som dessutom säkrade klubbens kontrakt i den näst högsta serien.

Helsingborgs IF – Västerås SK 2-2
VSK gick upp till 2–0 innan paus och det var goda nyheter för Norrby. Boråslaget var det enda som kundeutmanade Helsingborgs IF om kvalplatsen uppåt inför den sista omgången. Men ungefär samtidigt som Norrby tog ledningen i Värnamo så kunde Anthony van den Hurk sätta 2–2 för Helsingborg på Olympia och säkra den pinnen som behövdes för att ta kvalplatsen. Det är inte klart vilka HIF ställs emot i kampen om en plats i Allsvenskan.

Vasalunds IF – Örgryte IS 1-2
Örgrytes Ajdin Zeljkovic satte en frispark och säkrade sin plats som skytteligavinnare i den första halvleken. Ailton Almeida fyllde på till 2–0 bara minuter efter ledningsmålet. Nicola Vasic reducerade i den andra halvleken, men Vasalund kom aldrig närmre än så.

IFK Värnamo – Norrby IF 1-2
Seriesegrande IFK Värnamo hade inte mycket att spela för mer än äran, men gästerna hade betydligt mer på spel. En seger kunde innebära kval mot Allsvenskan och det var det de för dagen rödklädda Boråsarna kämpade för. Hemmalaget tog ledningen, men Norrby vände och satte segermålet med fem minuter kvar. Precis då trodde man att laget hade säkrat kvalplatsen, men nästan exakt samtidigt fixade Helsingborg det oavgjorda resultat man behövde för att hålla Norrby bakom sig i tabellen.

Östers IF – Akropolis IF 2-1
Akropolis låg på negativ kvalplats inför dagens avslutande omgång. Dagens förlust innebär att det blir de vitblå som ställs mot Skövde AIK i kvalet om att spela i Superettan nästa säsong.