Spännande slutomgång avslutad

Helsingborgs IF står som seriesegrare och det blev till slut IFK Värnamo och Varbergs BoIS som får rikta in sig på kvalspel för att hålla sig kvar. GAIS, Norrby, Jönköping och Frej lyckades säkra sina kontrakt.

Inför Superettans sista omgång hade redan Helsingborgs IF och Falkenbergs FF säkrat sitt avancemang till Allsvenskan. I botten av tabellen var Landskrona BoIS och Gefle IF redan avsågade. Spänningen låg kring det negativa kvalstrecket där hela sex lag, Jönköpings Södra, Norrby, IK Frej Täby, GAIS, IFK Värnamo och Varbergs BoIS, var inblandade.

GAIS fick en drömstart i sitt tuffa bortamöte med Falkenberg. Redan efter sex minuter stod det 2-0 till göteborgarna efter mål av Marcus Bergholtz och Leonard Pllana. Resultatet stod sig matchen ut och GAIS säkrade kontraktet i Superettan.

På Stadsparksvallen i Jönköping möttes Södra och Norrby. Två lag som båda riskerade att hamna på kvalplats vid förlust, men som vid seger var säkra. Matchen bjöd på tillknäppt spel utan större målchanser och slutade 0-0. Ett resultat båda lagen kan vara nöjda med då det säkrade de

Liknande förutsättningar var det i Täby där IK Frej mötte IFK Värnamo. Frej startade ovanför strecket och när man tog ledningen i den första halvleken var det långt ner till kvalplatsen. För gästerna innebar dock Mattias Bouvins ledningsmål att man ramlade ner på kvalplats.

Det sjätte laget i kvalstriden, Varbergs BoIS, mötte Helsingborg på Olympia. Svårast möjliga motstånd, men det var gästerna som tog ledningen efter 35 minuter. Teddy Bergqvist gjorde målet, men eftersom både GAIS tagit ledningen mot Falkenberg såg det mörkt ut när lagen gick till paus. Dessutom kvitterade seriesegrande HIF genom Holgersson en kvart in i den andra. Tio minuter senare höll sig Bjarnason framme och gjorde 2-1 för skåningarna. Strax därefter gjorde han sitt andra för dagen och det 16:e för säsongen. Värnamos förhoppningar på spel i Superettan får skjutas upp till kvalmatcherna senare i november. Segern innebar att Helsingborg säkrade förstaplatsen i tabellen.

Övriga matcher
Östers IF – Halmstads BK 1-4
0-1, Gunnlaugsson 15´, 0-2, Sobo (sm) 39´, 0-3 Silfwer 66´, 0-4 Silfwer 72´, 1-4, Johanesson 84´

Örgryte IS – Landskrona BoIS 4-0
1-0, Montiel 44´, 2-0, Sliper 53´, 3-0, Jörnvik 78´, 4-0, Ludwigson 83´

IK Brage – Degerfors IF 1-1
0-1, Götesson 15´, 1-1, Zetterström 90´

Gefle IF – AFC Eskilstuna 2-2
0-1, Nnamani 19´, 1-1, (sm) 42´, 2-1, Ortmark 60´, 2-2, Nnamani 88