Nyheter

Chevron
Starka premiärsiffror trots matchflyttar

Starka premiärsiffror trots matchflyttar

De många matchflyttarna under premiärhelgerna av Allsvenskan och Superettan ställde på sina håll till det för många fotbollsälskare. Trots det visade de första omgångarna av ligorna prov på fina publiksiffror.
– Trots den sena vintern runtom i landet så visar publiksiffrorna på många håll att fotbollspremiären var efterlängtad och på flera arenor riktigt höga publiksiffror på premiärerna, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Allsvenskan och Superettan når tillsammans upp till fina 201 715 åskådare de två första omgångarna, vilket visar att publiktrycket är fortsatt högt i svensk elitfotboll. Detta också trots både flyttade och uppskjutna matcher vilket inte är ett drömscenario för någon.

En match i vardera series två premiäromgångar är ännu inte spelad och hela tre matcher i Superettan tvingades spelas på annan ort vilket gör att årets premiärsiffror så klart inte motsvarar fjolårets besökarantal.

– Att vintern kom så sent till oss detta året har ställt till det för många av våra klubbar och det har gjort att flera arenor inte haft spelbara planer. Alla matcher som måste ändra speldatum eller spelplats innebär allt som oftast att mindre publik tar sig till matchen, säger Ola Rydén.

I Allsvenskan flyttades matchen IK Sirius – GIF Sundsvall fram på grund av dålig plan och i Superettan skedde samma sak med Halmstads BK – Helsingborgs IF. Matcherna Östers IF – Degerfors IF, Jönköpings Södra IF – Landskrona BoIS och IFK Värnamo – GAIS fick alla spelas på en reservarena (Borås arena för samtliga), men i två av fallen påverkade det inte ordinarie publiksnitt så mycket. I matchen Öster – Degerfors kom det endast 389 personer till Borås.

Allra mest folk såg AIK – Dalkurd. Den matchen lockade 30 334 åskådare till Friends arena. 30 220 bevittnade Hammarby – Sirius. Den tredje omgången av Allsvenskan lockade dessutom 30 552 åskådare till derbyt mellan AIK och Djurgården. Flest publik i Superettan hade Helsingborg – Öster, där 8 124 åskådare dök upp på Olympia.

[sitat id=”1″ style=”full”/]
Allsvenskan har i tre säsonger på raken nått ett totalt besökarantal på över två miljoner åskådare och det finns goda förutsättningar att tro att de siffrorna kan motsvaras även 2018. Av de totalt 201 715 personer som såg de två första omgångarna av Allsvenskan och Superettan på plats så var 169 145 av dessa på plats på allsvenska arenor.

– Fotbollen befäster sin starka ställning som den största arenaidrotten i Sverige, säger Ola Rydén.

Omgång tre av Allsvenskan och Superettan lockade (med en match kvar att spela) ytterligare 91 383 personer till svenska elitfotbollsarenor.