Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

14 november, 2019 kl 11:10 Mjällby AIF gick raka vägen upp i Allsvenskan som nykomling i Superettan i år. Man gjorde det med ett helt koppel uddamålssegrar vilket ledde till en blygsam målskillnad. Vi tittar till hur laget från Listerlandet gjorde sina mål under segersäsongen 2019.

Det finns flera saker som sticker ut med Mjällby AIF:s säsong i Superettan 2019. För det första vann man serien som nykomling – en enastående bedrift av laget, där Milos Milojevic sedan sommaren 2018 sitter på tränarbänken.

För det andra så var man långt ifrån det lag med bäst målskillnad i serien. Faktum är att lagets +13 i målskillnad är den lägsta siffran för ett segerlag i Superettan någonsin. Det blev totalt 13 uddamålssegrar för Gulsvart, vilket mer än något annat visar prov på en enorm arbetsmoral och förmåga att bevaka en ledning.

För det tredje gjorde man lika många mål med ryggen som på nick (2). De lyckliga ryggmålskyttarna var flyktade anfallaren Jacob Bergström, som blev Månadens spelare i Superettan i maj, och mittbacken Jesper Löfgren.

mjallby.nilsson-mal

För det fjärde gjorde man fem mål i öppet spel efter inlägg från vänster, men inte ett enda från höger. Däremot kom två hörnmål från högerhörnor, och Mohanad Jeahze drog in en frispark direkt i mål när alla förväntade sig en lyftning in i luftrummet från högerkanten mot Halmstads BK.

Ju längre säsongen led desto mer lyckades Mjällby dra nytta av kontringar och snabba omställningar, då man med skickliga spelare som Bubacarr Jobe, Joel Nilsson och sommarförvärvet Miachael Omoh oftare nätade som en direkt effekt av passningar i motståndarnas straffområdet – totalt blev det åtta sådana mål under säsongen.

Nämnde Jeahze var en av flera spelare som var lyckosamma med skott från distans för Mjällby under 2019. Om ni ännu inte sett hans pangträff hemma mot IK Brage är det hög tid att ni tar en titt, förslagsvis på den här länken.

Ett annat anmärkningsvärt skott från utanför straffområdet är Charbel Georges 3–2-mål mot Dalkurd FF i den 94:e minuten, som fullbordade en sensationell sen vändning av MAIF på Strandvallen.

vsk-mjallby-mal

Mjällby vann serien och gick upp i Allsvenskan, och man gjorde det på sitt sätt. Blott ett självmål fick man med sig, när man redan ledde med 2–0 borta mot Trelleborgs FF.

Alla Mjällby AIF:s mål i Superettan 2019:
Övergripande:

Öppet spel: 34
Hörna: 4
Frispark: 2
Straff: 3
Självmål: 1

Situation:
Inlägg vänster: 5
Inlägg höger: 0
Genomskärare: 4
Pass i straffområdet: 8
Långskott: 9 (på frispark: 1, efter hörna: 2)
Efter dribbling: 4
Pass utanför straffområdet: 2
Från Motståndare: 3
Långboll: 1
Retur: 1
Styrning: 1

Avslutssätt:
Nick: 2
Fot: 39
Övrigt: 2 (rygg)
Självmål: 1

Foto: bildbyrån

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.