Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

14 november, 2019 kl 11:10 Mjällby AIF gick raka vägen upp i Allsvenskan som nykomling i Superettan i år. Man gjorde det med ett helt koppel uddamålssegrar vilket ledde till en blygsam målskillnad. Vi tittar till hur laget från Listerlandet gjorde sina mål under segersäsongen 2019.

Det finns flera saker som sticker ut med Mjällby AIF:s säsong i Superettan 2019. För det första vann man serien som nykomling – en enastående bedrift av laget, där Milos Milojevic sedan sommaren 2018 sitter på tränarbänken.

För det andra så var man långt ifrån det lag med bäst målskillnad i serien. Faktum är att lagets +13 i målskillnad är den lägsta siffran för ett segerlag i Superettan någonsin. Det blev totalt 13 uddamålssegrar för Gulsvart, vilket mer än något annat visar prov på en enorm arbetsmoral och förmåga att bevaka en ledning.

För det tredje gjorde man lika många mål med ryggen som på nick (2). De lyckliga ryggmålskyttarna var flyktade anfallaren Jacob Bergström, som blev Månadens spelare i Superettan i maj, och mittbacken Jesper Löfgren.

mjallby.nilsson-mal

För det fjärde gjorde man fem mål i öppet spel efter inlägg från vänster, men inte ett enda från höger. Däremot kom två hörnmål från högerhörnor, och Mohanad Jeahze drog in en frispark direkt i mål när alla förväntade sig en lyftning in i luftrummet från högerkanten mot Halmstads BK.

Ju längre säsongen led desto mer lyckades Mjällby dra nytta av kontringar och snabba omställningar, då man med skickliga spelare som Bubacarr Jobe, Joel Nilsson och sommarförvärvet Miachael Omoh oftare nätade som en direkt effekt av passningar i motståndarnas straffområdet – totalt blev det åtta sådana mål under säsongen.

Nämnde Jeahze var en av flera spelare som var lyckosamma med skott från distans för Mjällby under 2019. Om ni ännu inte sett hans pangträff hemma mot IK Brage är det hög tid att ni tar en titt, förslagsvis på den här länken.

Ett annat anmärkningsvärt skott från utanför straffområdet är Charbel Georges 3–2-mål mot Dalkurd FF i den 94:e minuten, som fullbordade en sensationell sen vändning av MAIF på Strandvallen.

vsk-mjallby-mal

Mjällby vann serien och gick upp i Allsvenskan, och man gjorde det på sitt sätt. Blott ett självmål fick man med sig, när man redan ledde med 2–0 borta mot Trelleborgs FF.

Alla Mjällby AIF:s mål i Superettan 2019:
Övergripande:

Öppet spel: 34
Hörna: 4
Frispark: 2
Straff: 3
Självmål: 1

Situation:
Inlägg vänster: 5
Inlägg höger: 0
Genomskärare: 4
Pass i straffområdet: 8
Långskott: 9 (på frispark: 1, efter hörna: 2)
Efter dribbling: 4
Pass utanför straffområdet: 2
Från Motståndare: 3
Långboll: 1
Retur: 1
Styrning: 1

Avslutssätt:
Nick: 2
Fot: 39
Övrigt: 2 (rygg)
Självmål: 1

Foto: bildbyrån

Målvakt klar för GAIS

4 dec 2019
GAIS fortsätter bygga om i spelartruppen inför nästa säsong. Senast i raden av spelare att skriva på för klubben är Mathias Karlsson, 24-årig målvakt, från Örebro SK.

Öster värvar Petrovic: "Längtar tills det drar igång"

2 dec 2019
Östers IF har gjort klart med offensive mittfältaren Petar Petrovic inför den kommande säsongen. – En dokumenterad poängspelare på denna nivå, konstaterar nye tränaren Denis Velic.

Mjällby och Milojevic går skilda vägar

1 dec 2019
Seriesegraren Mjällby AIF bryter kontraktet med huvudtränaren Milos Milojevic då de inte kunnat komma överens om en förlängning. "Arbetet med att hitta hans ersättare startar omgående", meddelar Mjällbys styrelse.

Sportchefen lämnar Jönköpings Södra

30 nov 2019
I samförstånd har årets tabellfyra Jönköpings Södra och sportchefen Andreas Jankevics beslutat sig för att gå skilda vägar.

Ljung tillbaka i Halmstads BK

30 nov 2019
Viktor Ljung lämnade Halmstad för Helsingborg 2016. Efter en allvarlig knäskada och en tid i IFK Värnamo återvänder försvararen till HBK och Örjans Vall.

Flera övergångar i Superettan

29 nov 2019
Fredagen har varit händelserik och flera klubbar har varit aktiva på övergångssidan. I Halmstad har dessutom klubblegendaren Torbjörn Arvidsson blivit assisterande tränare.

Så spelas gruppspelet i Svenska Cupen

28 nov 2019
Spelordningen till vårens gruppspel i Svenska Cupen är klart och så här ser det ut.

GAIS värvar från konkurrenten

28 nov 2019
Jesper Brandt gjorde tolv matcher för Norrby i Superettan 2019. Nu flyttar han från Boråsklubben till GAIS.

Ingelsten lämnar GAIS

27 nov 2019
Efter tre år i olika ledarroller lämnar Patrik Ingelsten GAIS.

Med anledning av att Östersunds FK inte beviljas elitlicens för säsongen 2020

26 nov 2019
Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd beslutade idag 26 november att inte bevilja Östersunds FK elitlicens för säsongen 2020. 

Flera spelare lämnar Degerfors IF

23 nov 2019
Mattias Özgün, Viktor Götesson och Oliver Nilsson lämnar tabellfemman.

Velic fortsätter som huvudtränare i Öster

22 nov 2019
Denis Velic tog över tränaransvaret i Östers IF under höstsäsongen. Nu står det klart att den förre assistenten får fortsatt förtroende som huvudtränare. – Otroligt inspirerande att få den här möjligheten, säger Velic.