Varbergs BoIS gör Mjällby AIF sällskap upp i Allsvenskan

3 november, 2019 kl 17:13 Ett oavgjort resultat mot just Mjällby AIF räckte för att Varbergs BoIS skulle säkra avancemanget till den högsta serien. IK Brage får försöka kvala sig upp via dubbelmöte med Kalmar FF.

Förutsättningarna inför dagens avgörande var minst sagt spännande. Mjällby säkrade avancemanget till Allsvenskan i den förra omgången och tre lag skulle nu kämpa om den andra direktplatsen och den enda kvalplatsen. Ett lag skulle således redan idag vara Superettanlag även nästa säsong.

På Påskbergsvallen i Varberg mötte Varbergs BoIS, tabelltvåan inför matchen, Mjällby AIF. Gästerna startade bäst och David Löfquist gav de gulsvarta ledningen redan innan tio minuter var spelade. Kvitteringen skulle dock komma. Astrit Seljmani tryckte in 1-1 efter 24 minuter. Resultatet höll sig matchen ut och båda lagen fick fira allsvenskt avancemang i ett regningt Varberg. Mjällby som seriesegrare och Varberg som tabelltvåa.

Tabelltrean inför omgången, Jönköpings Södra, mötte samtidigt nedflyttningshotade BP. Där var det också gästerna som startade bäst och tidigt tog ledningen. Med tanke på resultat i andra matcher var J-Södra i det läget fyra i tabellen. Smålänningarna kämpade hårt för att nå en kvittering, men lyckades inte med det innan paus. Men en dryg kvart in i den andra kom den viktiga kvitteringen. Eden Hamidovic höll sig framme och kvitterade och innan klockan passerat 70 gjorde Daryl Smylie 2-1. I slutsekunderna kvitterade dock BP och J-Södra slutade på fjärdeplats i tabellen.

För tabellfyran IK Brage började eftermiddagen bra. Snabba mål från Kristian Andersen och Christian Kouakou såg till att man tidigt hade de poängen som behövdes för att kunna ta sig förbi övriga lag. Västerås SK reducerade innan paus, men IK Brage höll undan och tog tre poäng. Tre poäng som länge inte såg ut att leda till någonting annat än en fjärdeplats. Men BP:s sena kvittering såg till att nykomlingen Brage får kvala till Allsvenskan mot Kalmar FF.

I botten besegrade Östers IF IK Frej Täby med 4-0 och tog sig upp på kvalplats. Eftersom BP bara kryssade mot J-Södra håller Frej sig också kvar på kvalplats.

GAIS och Trelleborg kryssade på noll och säkrade på det sättet sina respektive platser i nästa års serie.

Syrianska FC förlorade mot Halmstad BK får tillsammans med BP ta nya tag i division 1 nästa år.

I matcherna som inte påverkade toppen och botten kryssade Örgryte IS och Norrby IF i Borås och Degerfors IF slog Dalkurd FF på bortaplan.

FOTO: Bildbyrån

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Hindrikes: "Klubben har utvecklats enormt"

14 maj 2020
Pontus Hindrikes gör i år sin tionde säsong i IK Brages A-lag. – Sedan 2013 så har klubben stadigt varit på väg uppåt, säger han till superettan.se.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Dplay snackar upp Superettan

11 maj 2020
Dplays Camilla Enström snackar tillsammans med experterna Pär Hansson och Stefan Ishizaki upp Superettan inför säsongsstarten.