”Vi ska avsluta bra för att komma positivt in i nästa säsong”

22 oktober, 2019 kl 14:21 Månadens spelare i Superettan i september är inte nöjd med sitt lags total prestation i ligan i år men Rasmus Wiedesheim-Paul tror att hans Halmstads BK kan avsluta säsongen på ett snyggt sätt.
– Varje placering är viktig för klubben och vi vill komma in till nästa säsong med en positiv känsla, säger Rasmus till superettan.se

20-årige Rasmus Wiedesheim-Paul är just nu i ensam ledning av Skytteligan i Superettan. Det återstår två matcher av säsongen och hittills har den varit över förväntan för Rasmus själv och i september röstades Rasmus fram till den bäste spelare i ligan. Glädjande för honom personligen men samtidigt är Rasmus besviken över lagets tabellplacering i år.

Grattis till utmärkelsen Rasmus, hur känns det att ha blivit framröstad till Månadens spelare av Superettanklubbarnas lagkaptener och av utvalda sportjournalister?
– Tack, det är en ära att ha blivit utsedd till Månadens spelare. Det är en bekräftelse på att man har gjort någonting bra. Det finns många bra spelare i serien och det känns kul att ha vunnit omröstningen.

Berätta om din månad.
– Laget gick det väldigt bra för och det speglade av sig i mitt spel också. Det har gått rätt bra för mig den senaste tiden. Jag har ett bra flow. Det är bara att fortsätta med det.

Nu senast var du med på P20-landslagets samling i Marbella.
– Ja, det var superkul att göra debut, en upplevelse. Väldigt roligt. Jag vill gärna fortsätta i landslaget och det rimligaste är kanske att sikta på U21-landslaget men det viktigaste är det jag gör i klubben. Det enda jag kan påverka är att göra det så bra som möjligt i HBK och sedan får jag se vad det räcker till.

Vad säger du om HBK:s säsong? Många trodde ändå att ni skulle vara ett topplag.
– Det har varit mycket upp och ner den här säsongen. Vi har inte hittat jämnhet i spelet och vi klarade inte att komma tillbaka efter dålig inledning av säsongen. Vi ligger inte där vi vill i tabellen och vi har absolut Inte gjort så bra ifrån oss som vi trodde.

På upptaktsträffen sa många tränare att alla lag kunde slå alla i Superettan och så har det verkligen varit också.
– Ja, det är en del förväntade topplag som ligger i botten och de som ligger i toppen trodde nog inte alla att de skulle vara där heller. Det är många bra lag i serien och det är många som överraskat. Det är en hel del unga spelare som gjort det väldigt bra i ligan. Det är kul.

Vad tror du om Halmstads avslutning av serien?
– Vi har en stor chans att vinna de matcher som återstår. Vi har hittat ett bättre spel, gjort mål och vunnit.

– Nu handlar det om att sätta spelet inför nästa säsong. Varje placering viktig för klubben ekonomiskt. Att avsluta bra gör att vi kan komma in i nästa säsong mer positivt.

En rolig grej är att du är gammal klasskompis med Sead Haksabanovic som vann Månadens spelare i Allsvenskan.
– Ja, vi är lika gamla och började spela fotboll tillsammans när vi var tolv år. Sead har alltid varit rätt långt före alla andra så vi har inte alltid spelat i samma lag. Han spelade med de som var tre år äldre och gjorde debut i Allsvenskan när han var 15 tror jag. Men vi gick i samma klass i skolan. Vi var faktiskt fyra stycken från klassen som blev uppflyttade till Halmstads a-trupp när vi var 17 år. Vi känner varandra väl.

Fyra från samma klass som nått den här nivån?!
– Vi är faktiskt sju stycken från den klassen som spelar i HBK just nu. Räknar man med Sead så är vi åtta totalt från klassen som blivit elitspelare.

Det måste nästan vara unikt?
– Ja, det är nog inte jättevanligt.

Som en del av utmärkelsen Månadens spelare så får du också 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till ett samhällsprojekt i Halmstads BK.
– Ja. Mina pengar går till Nattfotbollen. Jag tycker att klubben gör ett bra jobb med att samla barn och ungdomar under sena kvällar och låta dem spela fotboll. Klubben anordnar så att alla får chansen att spela fotboll utan att det kostar pengar och det är ett stort engagemang runtomkring så att folk blir intresserade av fotboll. Det är ett bra sätt för ungdomarna att komma in i gemenskapen.

– Ungdomarna ska tycka att det är kul och känna att det finns möjlighet att spela fotboll för precis alla.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Juryn:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage
September: Rasmus Wiedsheim-Paul, Halmstad BK

Dalkurd värvar dubbla mittfältare

17 nov 2019
Suleman Zurmati och Gustav Berggren, båda 19-åriga mittfältare, är klara för Dalkurd. Zurmati kommer närmast från Karlstad BK och Berggren från AIK.

Joel Nilsson förlänger med Mjällby

16 nov 2019
Mjällby AIF vann Superettan och spelar 2020 i Allsvenskan. Joel Nilsson gjorde fem mål och stod för sju målgivande passningar under året. Nu har han skrivit på ett nytt kontrakt.

Askebrand ny huvudtränare i VSK

14 nov 2019
Västerås SK har gjort klart med Thomas Askebrand som ny tränare efter att den förre Örgryte IS-tränaren lämnat Gamla Ullevi. – Jag har fått ett väldigt bra mottagande och ser fram emot nästa säsong med tillförsikt, säger Askebrand.

Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

14 nov 2019
Mjällby AIF gick raka vägen upp i Allsvenskan som nykomling i Superettan i år. Man gjorde det med ett helt koppel uddamålssegrar vilket ledde till en blygsam målskillnad. Vi tittar till hur laget från Listerlandet gjorde sina mål under segersäsongen 2019.

”Två-tre matcher till så hade vi gått upp”

12 nov 2019
Det blev en rolig avslutning på säsongen för Erik Björndahl och hans Degerfors IF. Värmlänningarna gjorde en stark avslutning, slutade femma, och Björndahl själv vann skytteligan och utsågs till Månadens spelare i ligan. – Det är synd att vi kom igång så sent. Hade det varit två-tre matcher till så hade vi gått upp, säger Björndahl till superettan.se

Svenska Cupens gruppspel lottat

10 nov 2019
Under kvällen har vårens gruppspel till Svenska Cupen lottats. Se vilket motstånd Superettan-lagen stöter på.

IK Brage missade allsvenskt avancemang

10 nov 2019
En fin insats i Kalmar räckte inte för IK Brage. Smålänningarna behåller sin plats efter att ha vunnit dubbelmötet med sammanlagt 4-2. IK Brage spelar i Superettan även nästa säsong.

Östers IF och Umeå FC spelar i Superettan nästa säsong

10 nov 2019
Östers IF besegrade Landskrona BoIS samtidigt som Umeå FC kryssade mot IK Frej Täby på bortaplan. Det innebär att de båda lagen spelar i den näst högsta serien nästa år.

BILDSPECIAL: Skytteligan 2019

9 nov 2019
Med sina 20 mål blev Degerfors IF:s Erik Björndahl bästa målskytt i Superettan 2019. Här är ett bildspel över årets mesta målskyttar i serien.

Fem klubbar delar på en miljon kronor

8 nov 2019
Svensk Elitfotboll premierar varje säsong de klubbar i Superettan som matchat sina ungdomar bäst. Fem klubbar delar på en miljon kronor. 2019 delar IK Frej Täby, Trelleborgs FF, Halmstads BK, IF Brommapojkarna och Dalkurd FF på pengarna. – Utan tvekan så kommer dessa pengar att användas till att ytterligare få fram fler talanger till våran A-trupp, säger Janne Jonsson, Klubbchef hos IK Frej Täby.

1–1 i båda kvalmötena

7 nov 2019
Både Östers IF och IK Frej Täby spelade 1–1 när Superettan-kvalet inleddes under torsdagen. Nu väntar spännande returmöten mot Landskrona BoIS respektive Umeå FC på söndag.

Förlust för Brage i allsvenska kvalet

6 nov 2019
Brage fick en tuff start i det allsvenska kvalet. Laget hade sina chanser, men förlorade med 0-2 mot Kalmar FF i onsdagskvällens möte hemma på Domnarvsvallen. Returen spelas i Småland på söndag.