”Vi ska avsluta bra för att komma positivt in i nästa säsong”

22 oktober, 2019 kl 14:21 Månadens spelare i Superettan i september är inte nöjd med sitt lags total prestation i ligan i år men Rasmus Wiedesheim-Paul tror att hans Halmstads BK kan avsluta säsongen på ett snyggt sätt.
– Varje placering är viktig för klubben och vi vill komma in till nästa säsong med en positiv känsla, säger Rasmus till superettan.se

20-årige Rasmus Wiedesheim-Paul är just nu i ensam ledning av Skytteligan i Superettan. Det återstår två matcher av säsongen och hittills har den varit över förväntan för Rasmus själv och i september röstades Rasmus fram till den bäste spelare i ligan. Glädjande för honom personligen men samtidigt är Rasmus besviken över lagets tabellplacering i år.

Grattis till utmärkelsen Rasmus, hur känns det att ha blivit framröstad till Månadens spelare av Superettanklubbarnas lagkaptener och av utvalda sportjournalister?
– Tack, det är en ära att ha blivit utsedd till Månadens spelare. Det är en bekräftelse på att man har gjort någonting bra. Det finns många bra spelare i serien och det känns kul att ha vunnit omröstningen.

Berätta om din månad.
– Laget gick det väldigt bra för och det speglade av sig i mitt spel också. Det har gått rätt bra för mig den senaste tiden. Jag har ett bra flow. Det är bara att fortsätta med det.

Nu senast var du med på P20-landslagets samling i Marbella.
– Ja, det var superkul att göra debut, en upplevelse. Väldigt roligt. Jag vill gärna fortsätta i landslaget och det rimligaste är kanske att sikta på U21-landslaget men det viktigaste är det jag gör i klubben. Det enda jag kan påverka är att göra det så bra som möjligt i HBK och sedan får jag se vad det räcker till.

Vad säger du om HBK:s säsong? Många trodde ändå att ni skulle vara ett topplag.
– Det har varit mycket upp och ner den här säsongen. Vi har inte hittat jämnhet i spelet och vi klarade inte att komma tillbaka efter dålig inledning av säsongen. Vi ligger inte där vi vill i tabellen och vi har absolut Inte gjort så bra ifrån oss som vi trodde.

På upptaktsträffen sa många tränare att alla lag kunde slå alla i Superettan och så har det verkligen varit också.
– Ja, det är en del förväntade topplag som ligger i botten och de som ligger i toppen trodde nog inte alla att de skulle vara där heller. Det är många bra lag i serien och det är många som överraskat. Det är en hel del unga spelare som gjort det väldigt bra i ligan. Det är kul.

Vad tror du om Halmstads avslutning av serien?
– Vi har en stor chans att vinna de matcher som återstår. Vi har hittat ett bättre spel, gjort mål och vunnit.

– Nu handlar det om att sätta spelet inför nästa säsong. Varje placering viktig för klubben ekonomiskt. Att avsluta bra gör att vi kan komma in i nästa säsong mer positivt.

En rolig grej är att du är gammal klasskompis med Sead Haksabanovic som vann Månadens spelare i Allsvenskan.
– Ja, vi är lika gamla och började spela fotboll tillsammans när vi var tolv år. Sead har alltid varit rätt långt före alla andra så vi har inte alltid spelat i samma lag. Han spelade med de som var tre år äldre och gjorde debut i Allsvenskan när han var 15 tror jag. Men vi gick i samma klass i skolan. Vi var faktiskt fyra stycken från klassen som blev uppflyttade till Halmstads a-trupp när vi var 17 år. Vi känner varandra väl.

Fyra från samma klass som nått den här nivån?!
– Vi är faktiskt sju stycken från den klassen som spelar i HBK just nu. Räknar man med Sead så är vi åtta totalt från klassen som blivit elitspelare.

Det måste nästan vara unikt?
– Ja, det är nog inte jättevanligt.

Som en del av utmärkelsen Månadens spelare så får du också 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till ett samhällsprojekt i Halmstads BK.
– Ja. Mina pengar går till Nattfotbollen. Jag tycker att klubben gör ett bra jobb med att samla barn och ungdomar under sena kvällar och låta dem spela fotboll. Klubben anordnar så att alla får chansen att spela fotboll utan att det kostar pengar och det är ett stort engagemang runtomkring så att folk blir intresserade av fotboll. Det är ett bra sätt för ungdomarna att komma in i gemenskapen.

– Ungdomarna ska tycka att det är kul och känna att det finns möjlighet att spela fotboll för precis alla.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Juryn:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage
September: Rasmus Wiedsheim-Paul, Halmstad BK

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.