BILDSPEL: Skytteligan 2020

10 december, 2020 kl 12:45 GIF Sundsvalls Pontus Engblom vräkte in 20 mål undersäsongen och vann skytteligan i Superettan. Här är hela topp tio-listan.
1Engblom art
1. Pontus Engblom, GIF Sundsvall, 20 mål
Engblom inledde säsongen sensationellt och satte åtta mål och spelade fram till ett på de sex första omgångarna.
2Bertilsson art
2. Johan Bertilsson, Degerfors IF, 19 mål
19 mål och åtta assist. Johan Bertilsson var kanske Degerfors starkast lysande stjärna när avancemanget till Allsvenskan säkrades.
3Edvardsen art
3. Victor Edvardsen, Degerfors IF, 16 mål
Nyförvärvet Edvardsen kom från Karlstad BK och vräkte in mål direkt. Två baljor och en assist i premiären följdes upp av 14 mål och åtta målgivande passningar under säsongen.
4rwp art
4. Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK, 13 mål
Det blev bara 18 matcher i HBK-tröjan för förra årets skytteligavinnare. 13 mål och tre assist senare värvades han till norska Rosenborg.
5Nnamani art
4. Samuel Nnamani, AFC Eskilstuna, 13 mål
Nnamani fortsätter göra mål i den orange AFC-tröjan. I fjol blev de sju i Allsvenskan, i år 13 viktiga, bland annat i två av de tre sista matcherna, när AFC säkrade kontraktet i Superettan
6Boman art
6. Mikael Boman, Halmstads BK, 12 mål
RWP stack till Norge och alla undrade vem som skulle göra målen i HBK. Mikael Boman räckte upp handen och smällde in mål efter mål när Halmstad vann Superettan och säkrade avancemanget till Allsvenskan. Boman avslutade säsongen med att göra mål i sex raka matcher.
7Hamidovic art
7. Edin Hamidovic, Jönköpings Södra, 11 mål
Det spelar ingen roll var Edin Hamidovic spelar. Han gör alltid fler än tio mål per säsong. I fjol blev det 15 för GAIS, i år elva för J-Södra. Kan han göra ytterligare mål i kvalet mot Kalmar FF? 
8Dahlström art
8. Villiam Dahlström, Degerfors IF, 10 mål
Den tredje Degerforsspelaren på listan. 23-åringen kom från FC Gute inför säsongen och satte tio mål och spelade fram till ytterligare tio under sitt första år i den näst högsta serien. Nu väntar Allsvenskan.
9Vasic art
9. Nikola Vasic, Akropolis IF, 9 mål
Nykomlingen Akropolis överraskade alla och Nikola Vasic var lagets poängkung innan han drog till Italien efter 18 matcher.
10Kozica art
9. Dzenis Kozica, Jönköpings Södra, 9 mål
Lånet från Djurgården bidrog med 9 mål och hjälpte J-Södra att nå den allsvenska kvalplatsen.

FOTO: Bildbyrån

De kan bli Månadens Spelare och Tränare i november

30 nov 2021
Serien är färdigspelad och sex olika klubbar finns representerade när Månadens Spelare och Tränare i Superettan i november ska utses.

Fendrich ny på listan över elitfotbollens legendarer

29 nov 2021
Jönköpings Södras Fredric Fendrich tar plats på listan över Svensk Elitfotbolls legendarer. Under säsongen har Fendrich nått över de 400 matcher i Allsvenskan och/eller Superettan som krävs för att få utnämningen.

Sen kvittering skickar HIF till kval

27 nov 2021
Efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge blir det Helsingborgs IF som får chansen att kvala sig upp i Allsvenskan. I den andra ändan av tabellen får Akropolis och GAIS kvala för att försöka hålla sig kvar.

Inför avslutningen: Kvalstriden

26 nov 2021
Lördagen bjuder på den sista omgången av Superettan och det är spännande kring kvalplatsen neråt. GAIS är redan klara för kval, men ett av sex andra lag kommer tvingas kvala sig kvar i Superettan.

Fastställda avsparkstider för kvalet till Superettan

24 nov 2021
Kvalmatcherna mellan de bägge tabelltvåorna från Ettan Fotboll och lag 13 och 14 från Superettan om en plats i nästa års Superettan spelas den 2:a och 5:e december. Svenska Fotbollförbundet har idag fastställt avsparkstiderna för matcherna.

Oktober månads vinstpengar från Månadens spelare och tränare

24 nov 2021
Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor till vardera vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. I oktober går pengarna till följande engagemang.

AFC vänder underläge i jakten på förnyat kontrakt

21 nov 2021
På Stadsparksvallen vände AFC ett underläge till en viktig vinst mot J-Södra. Mållöst mellan Akropolis och GAIS tvingar GAIS till kval.

Utsikten klara för Superettan 2022

20 nov 2021
Utsiktens BK är tillbaka i Superettan efter att ha säkrat seriesegern i Ettan Södra i den allra sista omgången.

GIF Sundsvall säkrar uppflyttning

20 nov 2021
GIF Sundsvall tog den poäng som behövdes hemma mot Östers IF för att säkra andraplatsen och uppflyttning till Allsvenskan.

Testa Highlights Plus kostnadsfritt under slutspurten!

18 nov 2021
Snart avgörs Allsvenskan och Superettan och det utspelar sig ett drama både i toppen och botten av tabellerna. För att du inte ska missa någonting i slutstriden erbjuder vi dig att testa videotjänsten Highlights Plus gratis under de avgörande omgångarna.

Inför avslutningen: Kampen kring kvalplatsen

18 nov 2021
IFK Värnamo är redan klara för avancemang och det blir antingen GIF Sundsvall eller Helsingborgs IF som tar den andra direktplatsen. Kring kvalplatsen är det fler lag som kämpar.

De kan bli framröstade som bäst i serien

15 nov 2021
Allsvenskans Stora Pris genomförs den 7 december i discovery+ och i anslutning till det delas priser ut även till Superettans bästa spelare.