Delad pott mellan Landskrona och Öster

En sen kvittering räddade viktig poäng för Östers IF i lördagens första match. Under eftermiddagen var det VSK, GAIS, och Skövde som bärgade hem en varsin trepoängare.

Landskrona BoIS – Östers IF 2-2

Öster fick en smakstart i lördagens bortamatch mot Landskrona när man gjorde matchens första mål genom Jesper Jonasson Westermark i en kvart in i första halvlek. Tabelltrean från Växjö har GAIS flåsande i nacken i tabellen och jagar poäng för att säkra ett kval uppåt. Men ledningen skulle bytas ut mot ett likaläge efter att Landskrona, inför matchen på femteplats i tabellen, kvitterade innan första halvleken var slut. Målskytt var Kofi Fosuhane Asare. Efter halvtidsvilan kom hemmalaget ut med hög energi och tempo och tog över ledningen tidigt i andra halvlek genom Adam Egnell. Det såg länge ut att bli en hemmavinst men i den 88:e minuten kvitterade Adam Herdonsson och säkrade en poäng till Öster.

Västerås SK – GIF Sundsvall 2-0

Hemmalaget VSK hade inte vunnit en match på fyra omgångar innan dagens match mot tabellelvan Sundsvall. Men idag visade de varför de trots allt är ett av seriens topplag. Från start tog de kontroll över spelet och skapade mycket framåt. Något spelmål fick de dock inte till i första halvlek, istället var det från straffpunkten som Max Larsson kunde ge hemmalaget ledningen genom att göra sitt fjärde mål på säsongen. Efter halvtidsvila fick Giffarna inte lång tid på sig att prova ev ändringar för att skaka om matchbilden. I den 48:e minuten nickade istället Patric Åslund in 2-0 till de grönvita och efter det var det svårt för Giffarna att jobba sig in i matchen. Därmed behåller VSK avståndet ner till tabelltrean GAIS.

Gefle IF – GAIS 0-6

Det blev en tuff lördagseftermiddag för Gefle IF när de tog emot kvalplatsjagande GAIS hemma på Gavlevallen. Redan efter två spelade minuter hittade Mervan Celik nät och gav bortalaget ledningen. Strax därefter visades en Gefle-spelare ut ochresten av matchen fick man således spela med endast tio man på plan. Innan halvtidsvilan hade Celik återigen målat samtidigt som Joackim Åberg gjort sitt första mål för dagen. Målskyttet fortsatte i andra halvlek då Åberg blev tvåmålsskytt och även Alexander Holmström och August Wängberg skrev in sig i målprotokollet. Tre poäng till GAIS innebär att de går upp på kvalplatsen.

Skövde AIK – Östersunds FK 5-1

Tabelljumbon Skövde vaknade på rätt sida idag när de skulle ta sig an tabellsjuan ÖFK hemma på Södermalms IP. Redan i den fjärde minuten inledde Oscar Lennerskog målskyttet och gav hemmalaget ledningen. Efter tre raka förluster verkade det som att Skövde var revanschsugna. Fem minuter senare utökade Azeez Temitope Yusuf ledningen och domaren blåste av första halvlek med ställningen 2-0. Det skulle inte dröja länge i andra halvleken innan Yusuf var i farten igen och blev tvåmålsskytt då han utökade Skövdes ledning ytterligare. Mål nummer fyra kom från Isak Bjerkebo innan ÖFK fick in ett reduceringsmål genom Mansour Sinyan. Dock var det Skövde som fick sista ordet och gjorde 5-1 genom Filip Schyberg. Vinsten innebär tre viktiga poäng för hemmalaget som försöker nå en kvalplats.

Jönköpings Södra – Örgryte IS 2-1

Det spelades om viktiga poäng på Stadsparksvallen mellan två lag som båda tampas kring de negativa strecken. Men det var J-Södra som knep samtliga poäng och kan skapa lite avstånd ner till kvalstrecket. Matchens första mål kom i den 23:e minuten från Taylor Silverholt och gav J-Södra ledningen. Mot ett avvaktande Örgryte kunde de hålla mycket boll och dra ner tempot något. Efter halvtidsvilan kom Örgryte ut med ny energi och lyckades även kvittera tidigt. I den 51:e minuten var det Linus Tagesson som hittade nät. Det såg länge ut som att det skulle bli delad pott efter matchens slut men på tilläggstid gjorde Elias Nordström det avgörande målet som säkrade tre blytunga poäng för J-Södra.