Engblom: “Viktigt att få bort nollan”

16 juli, 2020 kl 15:16 Med mål i samtliga matcher i säsongsinledningen blev Pontus Engblom Månadens spelare i Superettan i juni 2020.
– Jag fick göra mål i första matchen, det är alltid viktigt att få bort nollan, konstaterar anfallaren för superettan.se.

Senast ändrad: 29 oktober 2020

Det dröjde ända till 16 juni innan första matchen spelades i Superettan 2020. Den fördröjda starten på grund av coronaviruset gjorde säsongsstarten oviss då inget lag kunnat spela träningsmatcher inför premiären, och serien har varit jämn under inledningen.

När juni var över toppade GIF Sundsvall serien på två segrar och ett kryss. Återvändande anfallaren Pontus Engblom hade gjort fyra av lagets mål, och lyckats näta i samtliga matcher – en bedrift som fortsatte över omgång fyra. Med den starten blev 28-åringen utsedd till Månadens spelare i juni.

– Det är väntat att det skulle vara jämnt, det var oklart var man själv låg och var motståndarna låg i form. Vi har börjat bra och har blivit bättre och bättre spelmässigt. Vi har tagit segrarna när vi kanske inte varit så bra – vi har varit bättre senaste när vi spelat oavgjort. Det säger nåt om serien, det är tuff matcher hela tiden, säger Engblom om lagets öppning på säsongen.

Vad har du att säga om din egen inledning?

– Det har gått bra, jag har fått en bra start. Jag fick göra mål i första matchen, där jag fick två bra passningar av Johan Blomberg, det är alltid viktigt att få bort nollan. Sen kom man in i zonen, det gäller att försöka hålla sig där så länge som möjligt och göra allt för att hjälpa laget.

Matcherna duggar tätt nu, men Engblom, som värvats tillbaka till Sundsvall från norska Snadefjord i år, gillar att äntligen vara igång.

 – Det är jätteskönt, det har varit en väldigt konstig period, både för fotbollen och resten av samhället. Det var skönt att komma igång med matcher, det var långa månader med träning innan det drog igång.

Du får 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri sektion i klubben, vart går pengarna?

 – Jag har valt att donera till Back 2 Basics, på grund av det fina arbetet som bedrivs för att sysselsätta ungdomar genom att skapa frivilliga aktiviteter efter skoltid helt kostnadsfritt. 

– Vi pratar mycket fotboll, men det här är så mycket mer än så. Det är någonting väldigt fint som har byggts upp, som jag hoppas och vill att vi kan fortsätta med.

Fakta: Månadens spelare

Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler.

Juryn

Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Foto: Bildbyrån
 

VSK och Värnamo höll nollan mot varandra

17 maj 2021
Västerås SK och IFK Värnamo delade på poängen under måndagskvällen.

20 000 kronor till GAIS samhällsengagemang

17 maj 2021
Varje vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Superettan får 10 000 kronor vardera av elitfotbollens huvudpartner Unibet att skänka till valfritt samhällsengagemang i klubben. I april går pengarna till följande verksamheter.

Coffey sköt AFC till seger mot J-Södra

16 maj 2021
Ashley Coffey blev matchhjälte för AFC Eskilstuna då han gjorde enda målet i hemmamötet med Jönköpings Södra.

Zeljkovic fixade första trean

15 maj 2021
Örgrytes första seger, Norrby och GIF Sundsvall hakar på i toppen och ett avgörande mål från en startdebutant i Östertröjan. Så sammanfattar vi lördagens Superettan-matcher.

Giffarna tog tre poäng i Växjö

11 maj 2021
Pontus Engblom och Johan Bengtsson målade när GIF Sundsvall besegrade Östers IF på Visma Arena.

IFK Värnamo tog över GAIS serieledning

10 maj 2021
IFK Värnamo vann med 1–0 hemma mot GAIS under måndagen och övertar därmed gästernas serieledning. Samtidigt spelade Trelleborgs FF och Akropolis IF 1–1.

Mathias Karlsson månadens spelare i april

10 maj 2021
GAIS målvakt Mathias Karlsson höll nollan i de tre omgångarna i april och vinner priset som månadens spelare.

Jacobsson månadens tränare i april

10 maj 2021
GAIS inledde säsongen med två segrar, ett kryss och noll insläppta mål. Huvudtränaren Stefan Jacobsson tar hem månadens tränare i april.

Vukojevic sköt Norrby till andra segern

9 maj 2021
Dijan Vukojevic gjorde matchens enda mål när Norrby IF bortabesegrade Vasalunds IF under söndagen. Senare spelade IK Brage och Helsingborgs IF 0–0.

Sent segermål fixade BoIS-seger

8 maj 2021
Landskrona BoIS, Falkenbergs FF och Västerås SK plockade tre poäng när Superettans femte omgång rullade igång på lördagen.

Mäktig vändning av GAIS mot Öster

4 maj 2021
Ett sprakande tidigt toppmöte mellan GAIS och Östers IF slutade med en 3–2-seger för Grönsvart, som vände 2–0-underläge till seger i slutminuterna.

Ny tjänst – alla höjdpunkter direkt i mobilen

4 maj 2021
Nu lanserar vi Highlights Plus, en tjänst där du kan se matchavgörande händelser från alla våra matcher utan fördröjning direkt i mobilen.