Engblom: “Viktigt att få bort nollan”

16 juli, 2020 kl 15:16 Med mål i samtliga matcher i säsongsinledningen blev Pontus Engblom Månadens spelare i Superettan i juni 2020.
– Jag fick göra mål i första matchen, det är alltid viktigt att få bort nollan, konstaterar anfallaren för superettan.se.

Det dröjde ända till 16 juni innan första matchen spelades i Superettan 2020. Den fördröjda starten på grund av coronaviruset gjorde säsongsstarten oviss då inget lag kunnat spela träningsmatcher inför premiären, och serien har varit jämn under inledningen.

När juni var över toppade GIF Sundsvall serien på två segrar och ett kryss. Återvändande anfallaren Pontus Engblom hade gjort fyra av lagets mål, och lyckats näta i samtliga matcher – en bedrift som fortsatte över omgång fyra. Med den starten blev 28-åringen utsedd till Månadens spelare i juni.

– Det är väntat att det skulle vara jämnt, det var oklart var man själv låg och var motståndarna låg i form. Vi har börjat bra och har blivit bättre och bättre spelmässigt. Vi har tagit segrarna när vi kanske inte varit så bra – vi har varit bättre senaste när vi spelat oavgjort. Det säger nåt om serien, det är tuff matcher hela tiden, säger Engblom om lagets öppning på säsongen.

Vad har du att säga om din egen inledning?

– Det har gått bra, jag har fått en bra start. Jag fick göra mål i första matchen, där jag fick två bra passningar av Johan Blomberg, det är alltid viktigt att få bort nollan. Sen kom man in i zonen, det gäller att försöka hålla sig där så länge som möjligt och göra allt för att hjälpa laget.

Matcherna duggar tätt nu, men Engblom, som värvats tillbaka till Sundsvall från norska Snadefjord i år, gillar att äntligen vara igång.

 – Det är jätteskönt, det har varit en väldigt konstig period, både för fotbollen och resten av samhället. Det var skönt att komma igång med matcher, det var långa månader med träning innan det drog igång.

Du får 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri sektion i klubben, vart går pengarna?

 – Jag har valt att donera till Back 2 Basics, på grund av det fina arbetet som bedrivs för att sysselsätta ungdomar genom att skapa frivilliga aktiviteter efter skoltid helt kostnadsfritt. 

– Vi pratar mycket fotboll, men det här är så mycket mer än så. Det är någonting väldigt fint som har byggts upp, som jag hoppas och vill att vi kan fortsätta med.

Fakta: Månadens spelare

Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler.

Juryn

Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Foto: Bildbyrån
 

Degerfors med ny seger hemma mot AFC

8 aug 2020
Degerfors fortsätter ånga på i toppen av Superettantabellen. I dagens hemmamöte med AFC Eskilstuna vann man med hela 5-0. J-Södra tog också tre poäng samtidigt som övriga matcher slutade oavgjort.

Sundsvall studsade tillbaka med storseger

7 aug 2020
GIF Sundsvall vann med klara med 5–2 hemma mot Ljungskile SK i den elfte omgången. Samtidigt tog även Västerås SK och Akropolis IF trepoängare på varsitt håll.

Johan Bertilsson är Månadens spelare juli

7 aug 2020
Degerfors IF Johan Bertilsson vinner utmärkelsen Månadens spelare i juli i Superettan.

Kandidaterna till Månadens spelare i juli

5 aug 2020
En spelare är finalist för andra gången på raken. Övriga tillhör klubben som klivit upp i serieledning under den senaste månaden. Här är juli månads kandidater till utmärkelsen Månadens spelare i Superettan.

Carlén: "Vi har verkligen träffat rätt"

4 aug 2020
Ifjol slängde Degerfors IF in Adam Carlén i Superettans hetluft för första gången, och succén var omedelbar. Men med det har också de egna kraven och förväntningarna ökat. – Jag har ju känt att jag måste visa att det inte var någon engångsgrej utan att jag håller på den här nivån hela tiden, säger mittfältaren.

Bortaseger för Dalkurd mot Umeå

3 aug 2020
Kerfala Cissoko och Patriot Sejdiu gjorde målen för Dalkurd FF när man bortabesegrade Umeå FC med 2–1. Kvällen slutade även med hemmavinster för IK Brage och Örgryte IS.

J Södra vann i Borås

2 aug 2020
Hemmalaget Norrby tog ledningen, men Jönköpings Södra kom tillbaka och vann till slut med 2-1. I dagens andra match kryssade Akropolis och GAIS.

Degerfors fortsätter vinna

1 aug 2020
Toppmötet i Sundsvall mellan hemmalaget GIF Sundsvall och gästande Degerfors slutade med storseger för gästerna. I dagens andra två matcher delade lagen på poängen.

Kryss efter sena kvitteringar

30 jul 2020
Båda kvällens matcher slutade oavgjort. I båda bataljerna kvitterades det i matchens slutminuter.

Nya segrar för Halmstad och Degerfors

29 jul 2020
Degerfors IF och Halmstads BK tog tre nya poäng och fortsätter sin fina start på säsongen.

Norrby slog VSK på bortaplan

25 jul 2020
Sex matcher spelades på söndagen. Umeå, Norrby, Trelleborg, Akropolis och Jönköpings Södra tar söndag med tre nya poäng i bagaget.

Sen kvittering för ÖIS

24 jul 2020
Örgryte tog poäng av Degerfors, samtidigt som AFC Eskilstuna slog GAIS på hemmaplan.