Falkenbergs FF och Västerås SK öppnade upp för publik

2 november, 2020 kl 12:55 Från och med den 1 november 2020 så kan elitfotbollsklubbar i regioner utan speciella restriktioner välkomna publik tillbaka till sin arena. Falkenbergs FF i Allsvenskan och Västerås SK i Superettan blev först att ta emot publik på sina arenor.

14 av 32 klubbar kan i dagsläget välkomna publiken tillbaka. Söndag den 1 november blev Falkenbergs FF i Allsvenskan och Västerås SK i Superettan först med att välkomna publik tillbaka under säsongen 2020 – i båda fallen maximalt tillåtna 300 åskådare.

– Det var fantastiskt att få släppa in publik igen. Man såg hur de tindrade i ögonen på alla som fick komma in. Vi fick dessutom en bra start, med mål redan efter sex minuter, som fick igång publiken. Det var otroligt skönt att få höra jubel på arenan igen, inte minst för spelarna. De höjde sig lite av det, säger Linus Folkesson, Marknadschef i Falkenbergs FF.

Svensk Elitfotboll välkomnar publiken tillbaka på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt. Det är inte bara på fotbollsplanen som liga och klubbar arbetar professionellt. Hela förloppet kring matcharrangemanget är planlagt in i minsta detalj så att alla åskådare ska få en trygg, säker och välkomnande arenaupplevelse, även under Covid-19.

– Det fungerade bra. Vi har en bra känsla. Vi delade upp entréerna så att vi hade ett insläpp för vardera läktare á 150 personer. I entréerna hade vi publikvärdar på plats för att se till att publiken hittade sin plats och att de kände sig trygga. Samtliga hade fått info innan vad de ska tänka på inför ankomst. Alla har ett stort eget ansvar att inte komma hit om man känner sig krasslig. Vi hade handsprit över hela arenan och på alla toaletter, menar Linus Folkesson.

I Superettan välkomnade Västerås SK 300 personer till mötet mot Trelleborgs FF.
– Det var väldigt skönt att ha publik på plats. Nu fattar man hur viktig publiken är. Vi är superglada att se alla. 300 är inte så lite, säger Fabian Tapia Rosales, evenemangsansvarig i Västerås SK.

– Känslan är att det fungerade bra. Det var mycket förberedelser inför matchen, det skulle finnas handsprit, och vi skulle få upp skyltar och så vidare för att göra det enkelt för alla var de ska sitta, men det var helt klart värt det. Vi hade funktionärer utanför arenan som pratade med besökarna om vikten av att hålla avstånd. Vi hade flera entréer öppna. För att undvika köbildning så erbjöd vi publiken att köpa en så kallade snackskasse som låg på den tilldelade platsen redan vid ankomst till arenan. Allt funkade väldigt bra.

Både Falkenbergs FF och Västerås SK vann båda sina matcher. Falkenberg med 3-2 mot Djurgårdens IF och Västerås SK med 3-1 mot Trelleborg.

Folkhälsomyndigheten meddelade i förra veckan att utöver de skärpta restriktioner som Uppsala Län och Skåne Län redan har, så gäller nu samma sak för Stockholms Län, Västra Götalands Län, Östergötlands Län och Blekinge Län. Det innebär att elitklubbarna i dessa regioner just nu inte kan ta emot 300 åskådare på sina matcher i Allsvenskan eller Superettan.

Publikläget 2 november:

Klubb Ambition att släppa in 300 i publik? Restriktion som omöjliggör publik?
AIK Nej Ja
BK Häcken Ja Ja
Djurgårdens IF Ja Ja
Falkenbergs FF Ja Nej
Hammarby IF Ja Ja
Helsingborgs IF Ja Ja
IF Elfsborg Ja Ja
IFK Göteborg Ja Ja
IFK Norrköping Ja Ja
IK Sirius Ja Ja
Kalmar FF Ja Nej
Malmö FF Ja Ja
Mjällby AIF Ja Ja
Varbergs BoIS Ja Nej
Örebro SK Ja Nej
Östersunds FK Ja Nej
AFC Eskilstuna Ja Nej
Akropolis IF Ja Ja
Dalkurd FF Ja Ja
Degerfors IF Ja Nej
GAIS Ja Ja
GIF Sundsvall  Ja Nej
Halmstads BK Ja Nej
IK Brage Ja Nej
Jönköpings Södra IF Ja Nej
Ljungskile SK Ja Ja
Norrby IF Ja Ja
Trelleborgs FF Ja Ja
Umeå FC Ja Nej
Västerås SK Ja Nej
Örgryte IS Ja Ja
Östers IF Ja Nej

”Jobbar hårt och tränar mycket på egen hand”

24 nov 2020
Degerfors IF rusar mot Allsvenskan. Till sin hjälp har den anrika föreningen, innan novembers början, en trio spelare som tillsammans gjort 41 av lagets totala 57 mål. Johan Bertilsson har två gånger utsetts till Månadens spelare i Superettan den här säsongen. I oktober var det Victor Edvardsens tur. – Det har flutit på bra den här säsongen, medger Edvardsen till superettan.se.

ÖIS lyfter efter bortavinst mot VSK

22 nov 2020
Örgryte IS tog tre tunga poäng under söndagen när man bortabesegrade Västerås SK med 3–0. Senare under dagen vann Akropolis IF med 2–1 mot IK Brage.

IFK Värnamo tillbaka i Superettan

21 nov 2020
Efter två år i Ettan är IFK Värnamo tillbaka i Superettan till nästa säsong.

Halmstad klara för Allsvenskan

21 nov 2020
Två tidiga mål från Mikael Boman gav Halmstad andrummet de behövde för att kunna spela av mötet med GIF Sundsvall och säkra avancemanget till Allsvenskan.

SELECT presenterar ligabollen 2021

20 nov 2020
Allsvenskan och Superettan går snart in på sin femte säsong med en gemensam ligaboll från SELECT. För varje år så ändrar bollen utseende. 2021 års ligaboll kommer att vara vit med mörkblå, gula och röda inslag. – Vi vill ha en modern design på bollen. Nästa års vita bakgrund och mörka kontraster ligger i tiden och det ger en bra synlighet på bollen, säger Richard Kjell, Country Sales Manager på Svenska SELECT Sport AB.

Tre nya år i VSK för Tronet

18 nov 2020
Västerås SK och inflytelserike mittfältaren Filip Tronet är överens om en kontraktsförlängning på tre år. – VSK är klubben i mitt hjärta, det är fantastiskt att få representera VSK ytterligare några år, säger 27-åringen.

SEF:s Ungdomsbonus – Fem klubbar i Superettan delar på en miljon kronor

17 nov 2020
Dalkurd FF, AFC Eskilstuna, Örgryte IS, Halmstads BK och GIF Sundsvall är de fem klubbar som säsongen 2020 delar på SEF:s Ungdomsbonus i Superettan.

Johan Persson avslutar karriären efter säsongen

13 nov 2020
Östers IF:s mittfältaren Johan Persson har bestämt sig för att ställa skorna på hyllan när säsongen spelats klart. – Jag har trivts fantastiskt bra i Öster under två sejourer som spelare och önskar klubben all lycka till i framtiden, säger 36-åringen.

Sadat Karim förlänger med HBK

11 nov 2020
Sadat Karim har gjort fem mål och nio assist för Halmstads BK i år. Nu förlänger han kontraktet med klubben. – Jag är väldigt glad att få fortsätta här, säger anfallaren.

Umeå vann tunga poäng i Norrlandsderbyt

9 nov 2020
Ett tidigt mål av Bajram Ajeti avgjorde Norrlandsderbyt mellan Umeå FC och GIF Sundsvall till UFC:s fördel.

Öster vann med uddamålet mot AFC

8 nov 2020
Östers IF håller drömmen om tredjeplatsen vid liv tack vare en 2–1-seger hemma mot AFC Eskilstuna. Senare under dagen klättrade Trelleborgs FF upp på kvalplats efter 1–0 mot Ljungskile SK.

Idel trepoängare för topplagen

7 nov 2020
Efter Jönköpings Södras sena segermål är det fortsatt tre lag som kämpar om de två topplaceringarna i Superettan.