Halmstads BK har minst spelarrotation i världen

14 oktober, 2020 kl 16:12 När Schweiziska CIES Football Observatory presenterar listan över de fotbollsklubbar i världen som under det senaste året använt sig av minst antal spelare i sina matcher, så toppas den av en förening från Sverige:
Halmstads BK.
– Att ligga högst på en lista där över tusen elitlag från femtio länder mäts känns förvånande men trevligt, säger Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK.

HBK har sedan den 1 oktober 2019 gett speltid åt 22 spelare, vilket innebär att man är den klubb i världen med minst spelarrotation under de senaste tolv månaderna. 

Robert Nordström ser flera anledningar till det. Han hävdar att relativt hård träning gjort spelarna vältränade och tåliga, samtidigt som tränaren Magnus Haglunds filosofi att inte rotera laget i onödan har bidragit. Dessutom har man en skicklig medicinsk apparat, med sjukgymnasten Simon Bakkioui i spetsen, som för en ständig dialog med tränarstaben om spelarnas individuella belastning.

Den fjärde faktorn är, förstås, den egna talangutvecklingen inom HBK.
– 18 av 26 spelare i A-truppen kommer från vår akademi och det betyder att de är ”uppvuxna” med god skadeförebyggande träning och att de dessutom kunnat få en lagom stegrad träningsmängd år efter år, vilket gjort att deras kroppar har klarat belastningar efter hand, säger han till Unicoach.

Generellt sett ligger svenska klubbar bra till på listan, vilket tyder på att klubbarna använder i stort sett samma spelare som de avslutade säsongen 2019 med.

Ett exempel på den kontinuiteten finns i just Halmstad, som startade säsongens åtta första matcher i Superettan med exakt samma startelva.
– När ett lag har en låg omsättning av spelare så leder det ofta till fler poäng på grund av att spelarna får en ökad samhandling på planen genom kontinuitet i träning och match. Om man inte kan jobba med de absolut bästa spelarna så är ju lagarbetet vitalt för att få framgång över tid, konstaterar Nordström.

Andra svenska klubbar som återfinns på listan är Djurgårdens IF (25 spelare), Degerfors IF (25), IFK Norrköping (27), Malmö FF (28), Östersunds FK (28), IF Elfsborg (28), Norrby IF (28), IK Sirius (28) och IK Brage (28).

Klubbarna med minst spelarrotation det senaste året:
1. Halmstads BK (22 spelare)
2. Wellington Phoenix (22)
3. RSC Charleroi (23)
4. Sydney FC (23)
5. Raufoss (23)
6. Burnley FC (24)
7. Kuressaare (24)
8. Al-Raed FC (24)

FOTO: Bildbyrån

Livsviktig seger för Ljungskile

22 okt 2020
Torsdagskvällen bjöd på uddamålssegrar för Ljungskile SK och Jönköpings Södra.

Prodell och Sporrong löste viktiga poäng till VSK

21 okt 2020
Västerås SK var ett av lagen som tog full pott på onsdagskvällen – viktigt för de grönvita som kämpar hårt för att säkra ett nytt kontrakt.

"Vi har känt ett enormt stöd runt Stora Valla"

21 okt 2020
När Johan Bertilsson blev utsedd till Månadens spelare i september i Superettan var det andra gången i år han vann priset. – Det är smickrande, verkligen. Det är många bra lag och spelare i serien, det känns stort, säger Bertilsson till superettan.se.

GAIS klara för Svenska Cupens gruppspel

18 okt 2020
Efter 2-0 borta mot Ekedalens SK har GAIS kvalificerat sig för Svenska Cupens gruppspel i vår.

Halmstad och Öster vann i toppstriden

17 okt 2020
Halmstads BK och Östers IF tog varsin tung trepoängare i toppstriden mot IK Brage respektive Degerfors IF.

Målrik kväll inledde omgången

16 okt 2020
Sex mål i Göteborg och fem på Grimsta, men dagens viktigaste mål kom nog i Umeå där Trelleborgs FF vann med 1-0.

Halmstads BK har minst spelarrotation i världen

14 okt 2020
När Schweiziska CIES Football Observatory presenterar listan över de fotbollsklubbar i världen som under det senaste året använt sig av minst antal spelare i sina matcher, så toppas den av en förening från Sverige: Halmstads BK. – Att ligga högst på en lista där över tusen elitlag från femtio länder mäts känns förvånande men trevligt, säger Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK.

Tredje raka segern för AFC

12 okt 2020
AFC Eskilstuna fortsätter att lyfta i tabellen efter tredje raka segern. Under måndagskvällen besegrades Örgryte IS med 1–0.

Målrikt när Västerås tog viktiga poäng

11 okt 2020
Fem mål och flera vändningar när VSK Fotboll till slut plockade tre viktiga pinnar i jakten på nytt kontrakt. Senare på eftermiddagen tog Öster tre poäng och hakar på i toppen.

Boman med dubbla mål när HBK vann igen

10 okt 2020
Topplagen fortsätter plocka poäng i jakten på uppflyttning. Halmstads BK hade inga problem att ta tre pinnar i Göteborg, J-Södra avgjorde sent i Umeå och Degerfors tog en bortapoäng mot formstarka IK Brage. Dessutom plockade Dalkurd viktiga pinnar i bottenstriden.

ÖIS föll i kvalet till cupens gruppspel

8 okt 2020
Örgryte IS tappade ledning till förlust borta mot IF Lödde i Svenska Cupens andra kvalomgång.

Sundsvall vidare i cupen

7 okt 2020
GIF Sundsvall är klart för gruppspel i Svenska Cupen efter en 3–0-seger borta mot Hudiksvalls FF.