Hindrikes: "Klubben har utvecklats enormt"

14 maj, 2020 kl 14:58 Pontus Hindrikes gör i år sin tionde säsong i IK Brages A-lag.
– Sedan 2013 så har klubben stadigt varit på väg uppåt, säger han till superettan.se.

IK Brage slutade trea i Superettan ifjol och fick kvala upp till Allsvenskan. Efter en sammanlagd 4–2-förlust mot Kalmar FF laddar man om för en ny säsong i landets näst högsta serie. 

Pontus Hindrikes är anfallaren som blivit mittfältare som blivit ytterback. Han debuterade i Brages A-lag 2008 och har varit med på Brages resa till Superettan-toppen efter att laget åkt ur samma serie 2013.

– Klubben har utvecklats enormt, framför allt organisationsmässigt och på ledarsidan med de förutsättningar vi har fått senaste åren. Det är stor skillnad på vad man har för ambitioner. Sedan 2013 när det kraschade så har det stadigt varit på väg uppåt, och senaste två tre åren har det verkligen hänt mycket bra saker.

Och laget då, känner ni er som ett topplag i Superettan nu?

– Det är svårt att säga. Vi har inte spelat några träningsmatcher. Men det gick bra ifjol och vi vill bli bättre. Vi fick ihop laget bra och alla vet sina uppgifter. Vi är ett bra lag med viss spets som först och främst jobbar hårt för varandra. 

Debut 2008 och "tionde säsongen i IK Brage i år" går inte riktigt ihop. För Hindrikes del lämnade han Domnarvsvallen inför säsongen 2012 för spel i Kvarnsvedens IK i division 3. Laget gick omedelbart upp i division 2, och inför säsongen 2015 kallade IKB igen, då klubben låg i division 1. Hindrikes hade fortfarande kontakt med flera av spelarna i laget och tror att dåvarande Brage-mittfältaren Adam Gradén hade ett finger med i spelet. 

– Det byttes väldigt mycket ledare och personal inom organisationen efter att jag lämnade. Det var säkert en del Adams förtjänst att de tog tillbaka mig. Det var Bo Wålemark som var tränare då och det var inte särskilt långt att åka till Kvarnsveden för att kolla på några matcher. De tyckte väl att jag hade någon sorts kvalitet. Steget tillbaka var inte så särskilt långt.

På planen har stegen varit desto längre för den kvicke Hindrikes, som hittat sin roll som ytterback efter att ha börjat betydligt längre upp i banan.

– Jag har sjunkit ner mer och mer. Jag var anfallare när jag var ynngre, sedan mittfältare och nu ytterback. Det var lite läskigt i början. Man straffas så mycket hårare av misstag i backlinjen, konstaterar han.

– Det är både en helt annan fysisk och psykisk utmaning jämfört med att spela framåt och vara kreativ. Det gäller att värdera bättre. Det har utvecklat mig som spelare, att tvingas ta sådana beslut och känna sig bekväm med bollen på den positionen. Det har varit roligt och utmanande.

Hur nära är du en mittbacksplats?

– Jag har vikarierat någon gång när vi haft skador under matcherna, så jag har gjort kanske 120 minuter! Men jag har väl fortfarande lite snabbhet kvar i benen och kan bäst utnyttja det för att komma uppåt i banan.

– I en nedtrappad version framöver i något lag i norra Dalarna kanske man kan lira mittback. Jag älskar fotboll och vill gärna spela så länge jag kan. Men att trappa ned är inget jag ser framför mig inom en snar framtid.

Foto: bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.