I väntan på framtiden – gamla spelare i fokus hos HBK

7 maj, 2020 kl 11:46 Det ofrivilliga uppehållet och den framskjutna säsongsstarten har gjort att klubbarna behöver arbeta lite annorlunda än vad de är vana vid. I Halmstads BK har Matz Ljungkvist sett till att HBK-supportrarna får något intressant att läsa varje dag.

Matz Ljungkvist sköter föreningsadministrationen i Halmstads BK och är ansvarig för klubbens hemsida. Precis som för väldigt många andra förändrades hans arbete när coronapandemin slog till. På en hemsida som i vanliga fall mestadels publicerade inför- och eftermatch-artiklar skulle tomrum nu fyllas med annat.

– Vårt utgångsläge är att vi vill producera någonting på vår hemsida 365 dagar om året. Det ska alltid finnas något nytt varje dag. Därför blev det problem när coronan kom och fotbollsmatcherna försvann. Vi behövde hitta någonting att skriva om och vi satte oss ner på kansliet och diskuterade. Vi har ju många intressanta tidigare spelare, men de som fortfarande bor kvar i Halmstad har de flesta supportrarna redan koll på. Men var tog alla andra vägen?, säger Ljungkvist.

Och om HBK-supportrarna inte hade koll på vad som hänt med sina gamla spelare så har det betydligt bättre koll nu.

– Sedan den 24 mars har vi producerat 36 intervjuer med gamla spelare och tränare som bor i elva olika länder. Nästa vecka kommer vi dessutom kunna lägga till Nya Zeeland och Österrike på den listan. Vi har pratat med en spelare från Kazakhstan som varit här i två månader, Emil Salomonsson i Japan, Stuart Baxter i Sydafrika och så vi fick tag på Micke Nilsson i Grekland,  säger Matz Ljungkvist.

Finns det några speciella kriterier, mer än att personen ska ha haft en roll i HBK, som avgör om det är en intressant person att snacka med?

– Nej, inte alls. Man behöver inte ha spelat 100 matcher eller så, utan det räcker att man varit i klubben. En av de snabbaste att svara var Marcus Rosenberg, som ju bara hade en säsong här och är en ikon i Malmö. Han blev stor i Halmstad och det vill folk läsa om. Pascal Simpson gjorde bara elva matcher, men var också kul att läsa om. Men det blir speciellt med spelarna som ingen vet vad som hände med. Vi hade en målvakt från Kazakhstan, David Loriya, som bara spelade här i två månader. Ingen hade ju koll på vad som hände med honom efter att han lämnade så det var en rolig intervju.

Hur har responsen från supportrarna varit?

– Allt jag fått höra har varit positivt. Samtidigt som de kommer med förslag.

Vad är det för förslag ni får?

– Det är mycket från spansksejouren vi hade här 2011. Jag har fått kontakt med en av spelarna där och jag hoppas att det blir något av det. En annan ville läsa om Erik ”Svängsta” Larsson från 70-talet. Läsarna tycker det är kul och för egen del är det också roligt att ha kontakt med de gamla spelarna och tränarna.

Reaktionen från de ni pratat med då, hur har den varit?

– Det har varit väldigt uppskattat bland de gamla spelarna vi pratat med. Vi har velat att de ska känna sig välkomna tillbaka till Halmstad när de vill. De känner att vi inte glömt dem trots att det var länge sedan de spelade här. Även om de lämnat oss för en annan klubb och folk kan ha blivit ledsna för sättet de lämnade på så ska de fortfarande känna att en gång HBK:are, alltid HBK:are.

Har du något drömnamn att intervjua?

– Jag försöker få tag på Pep Clotet som är manager i Birmingham nu. En annan är Dzianis Sashcheka från Vitryssland. Men det verkar svårt att få tag på honom.

Varför är det viktigt för er att publicera något varje dag?

– Det finns ju inte så mycket framtid att skriva om just nu så då får man skriva om det som var förr. Vi vill kunna ge tillbaka något till våra supportrar och att de ska fortsätta gå in och läsa på vår hemsida. Risken är ju att om vi inte har något att publicera på fyra-fem veckor så slutar folk att göra det till en daglig vana.

FOTO: Bildbyrån

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Superettan och Allsvenskan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Öster värvar offensiv mittfältare från Danmark

3 jun 2020
Östers IF presenterade under onsdagen Marc Rochester Sörensen som nyförvärv. – Det känns väldigt bra att få vara på plats, säger den offensive mittfältaren.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Superettan och Allsvenskan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Konkurrensen positiv för GAIS

21 maj 2020
Längre försäsong, mer tid att spela ihop truppen och fler spelare i bra form. Stefan Jacobsson, ny tränare i GAIS, ser positivt på hur hans truppbygge ser ut inför årets säsong.

Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj 2020
Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla. – Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen - vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Tiotalets skyttekungar i Superettan

17 maj 2020
Erik Björndahl satte 20 bollar i nät och vann skytteligan i Superettan 2019. Minns du de andra skytteligavinnarna från tiotalet?

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.