ÖIS fick smakstart i Svenska Cupens gruppspel

Sju klubbar från Superettan inledde sitt äventyr i Svenska Cupens gruppspel på lördagen. På Valhalla i Göteborg slog Örgryte tillbaka Norrby med 2-0.

På konstgräset i Göteborg började Örgryte IS starkast. I dagens enda möte mellan två Superettan-klubbar tog de rödblå göteborgarna emot gästande Norrby IF. Hemmalaget skapade ett par chanser, men det dröjde till den 45:e minuten innan det gav utdelning.  Alexander Bernhardsson bröt en passning i offensivt läge, avancerade framåt och tryckte in 1-0 i bortre hörnet.

Tidigt i den andra halvleken utökade nyförvärvet Viktor Sköld ledningen till 2-0. Ett fint samarbete med ett annat nyförvärv, Freddie Brorsson, ledde till att Sköld kunde placera in 2-0 under Krasniqi i Norrbymålet. 2-0 stod sig sedan tiden ut.

I grupp 5 fick IK Brage tuffast möjliga start när man gästade BK Häcken på Hisingen. Hemmalagets Mervan Celik gjorde fyra av målen när Borlängelaget till slut fick se sig besegrade med 6-1.

IF Brommapojkarna reste ner till Skåne för att möta FC Rosengård på Malmö IP. Ett ungt hemmalag stod upp bra i den första halvleken, men till slut visade BP upp sin rutin från högre serier. Philip Hellquist gjorde 0-1 från straffpunkten ett par minuter innan pausvisslan. Tio minuter in i den andra kvitterade hemmalaget genom Sawo, men Gustav Sandberg Magnusson gjorde två snabba mål och avgjorde sedan till BP:s fördel.

På Nationalarenan i Solna hade Jönköpings Södra tuffast tänkbara motstånd i sin premiär. Fjolårets Svenska mästare, AIK, stod på den andra planhalvan. J Södra gjorde en fin insats, men fick se sig besegrade med 1-0 efter att Daniel Sundgren placerat in en straff redan innan kvarten var spelad.

Halmstads BK reste norrut, till Jämtland och Östersund. precis som väntat var det det allsvenska hemmalaget som dominerade matchbilden. Men de halländska gästerna lyckades hålla undan och klara oavgjort efter 90 mållösa minuter.

För fjolårets succelag i Cupen, GAIS,  stod bortamatch mot Örebro SK på schemat. Närkingarna började bäst och gjorde 1-0 i den första halvleken. Med 20 minuter kvar gjorde Johan Bertilsson 2-0 till ÖSK. GAIS gav inte upp och med tolv minuter kvar reducerade Andreas Östling. Samma Östling fick sedan ett fint läge att kvittera, men hemmalaget höll undan och vann med 2-1.