Östersund räddade kvalplats i sista omgången

Östersunds FK och Örgryte IS får kvala för att hålla sig kvar i Superettan medan Norrby IF och Dalkurd FF åker ur. På Iver Arena satte Västerås SK:s Viktor Granath nytt rekord med sitt 24:e mål för säsongen i den sista omgången.

Östersunds FK – Norrby IF: 1–0
Östersunds FK inledde dagen på nedflyttningsplats, men avslutade den på kvalplats efter att ha hemmabesegrad Norrby IF, som istället åker ur Superettan. Simon Kroon frälste hemmapubliken på Jämtkraft Arena genom att sätta matchens enda mål från straffpunkten i den 55:e minuten.

Skövde AIK – Dalkurd FF: 2–2
Dalkurd FF hade behövt vinna med sex måls marginal borta mot Skövde AIK för att ha en chans att hänga kvar. Man gick förvisso upp i en 2–0-ledning, men målen från Robin Deprem och Pashang Abdulla kom sent – och ridån gick sedan ned då Yoann Fellrath satte både 2–1 och 2–2 på stopptid för SAIK. Dalkurd och Norrby får därmed ta nya tag i Ettan nästa år.

BP – Örgryte IS: 3–1
Örgryte IS tog en tidig ledning borta mot BP då Nicklas Bärkroth högg på en lös boll och rullade in 1–0 redan i den andra minuten. Men BP visade varför man är seriesegrare, och Superettans bästa hemmalag därtill, genom att vända på steken. Oscar Krusnell placerade in 1–1 strax innan halvtid, Philip Hellquist stötte turligt in 2–1 efter Oscar Petterssons stenhårda inlägg i den 70:e minuten, och formstarke Pettersson satte själv spiken i kistan med sitt 3–1-mål på stopptid.

Jönköpings Södra – Örebro SK: 1–1
Mötet mellan J-Södra och ÖSK på Stadsparksvallen såg ut som en ödesmatch på förhand – men en i slutändan odramatisk 1–1-match gör att båda lagen håller sig ovanför kvalstrecket när den 30:e omgången nu spelats. Anton Thorsson skruvade skickligt in 1–0 för hemmalaget i den 55:e minuten, och Kevin Custovic styrde in kvitteringen på tilläggstid efter en tilltrasslad situation i samband med en hörna.

Halmstads BK – IK Brage: 1–0
En svit på fem raka matcher utan seger fick ett slut för Halmstads BK då man vann hemma mot IK Brage under lördagskvällen. Joel Allansson placerade in matchens enda mål från straffområdesgränsen i slutet av den första halvleken och tabelltvåan HBK fick avsluta med en trepoängare på Örjans Vall.

Östers IF – Trelleborgs FF: 0–1
Östers IF var redan klart för allsvenska kval när matchen mot Trelleborgs FF blåstes igång på Visma Arena. Gästerna, som länge utmanade om just tredjeplatsen under säsongen, gjorde matchens enda mål i Växjö då henry Offias skott i den andra halvleken styrdes i mål av en hemmaspelare.

Västerås SK – AFC Eskilstuna: 2–0
Västerås SK fick fira en stark avslutning på säsongen. Mot lokalrivalen AFC Eskilstuna kom tredje raka segern – och Viktor Granaths 24:e mål för säsongen, ett nytt rekord i Superettan. Granath satte 2–0-målet i matchen med en nick rakt in i vänstra krysset i den 58:e minuten, framspelad av Simon Johansson. Rollerna var ombytta 50 minuter då Johansson dribblade sig in i straffområdet och sköt 1–0, framspelad av Granath.

Landskrona BoIS – Utsiktens BK: 2–0
Varken Landskrona eller Utsikten hade något att spela för inför den avslutande omgången. Unge BoIS-anfallaren Ousmane Diawara utnyttjade tillfället till att öka på sin målskörd för säsongen genom att nicka in 1–0 i den första halvleken och placera in 2–0 via stolpen efter pausvilan.