Slutdramatiken – så skiljs lagen åt

30 oktober, 2019 kl 14:59 Det är dramatik i toppstriderna och kring nedflyttningsstrecken inför upplösningen av både Allsvenskan och Superettan i helgen. Men det finns sätt att skilja lagen åt och även om det är jämnt så är det högst osannolikt att ett läge skulle uppstå där det inte går att skilja lagen åt.

Hur ser då premisserna ut för hur man placerar lagen i ordning i sluttabellen? Allt finns reglerat i Tävlingsbestämmelsernas andra kapitel, femte paragrafen:

  1. Antalet poäng – om det är lika följer…
  2. Målskillnad – om den är lika går man till…
  3. Antalet gjorda mål – om även det är lika tittar man vidare på…
  4. Inbördes möten, vid lika målskillnad där räknas mål borta dubbelt
  5. Om placering efter tillämpning av 1-4 alltjämt inte kan avgöras så spelas en skiljematch på neutral plan

Skulle inget av ovanstående kunna skilja lagen åt så får man ta till en skiljematch som spelas på neutral plan.

Viktigt att notera är dock att punkt 5 enbart tillämpas om det gäller serieseger, ned-/uppflyttning eller prisplatser. Om det handlar om en placering som inte påverkar något av det så finns inte heller behovet att ta till skiljematch för att placera lagen inbördes.

Tittar man på det aktuella läget i båda serierna så finns det en potentiell situation där avancerad räkning skulle kunna behöva tas till. Jönköping och Brage skulle kunna sluta på exakt samma poäng och samma antal gjorda och insläppta mål. Om inbördes möten i så fall får avgöra så talar det till Jönköpings fördel, man vann hemma med 2-0 och föll i Borlänge med 1-3 och placeras i så fall före tack vare målet på Domnarvsvallen.

FOTO: Bildbyrån

Dalkurd värvar dubbla mittfältare

17 nov 2019
Suleman Zurmati och Gustav Berggren, båda 19-åriga mittfältare, är klara för Dalkurd. Zurmati kommer närmast från Karlstad BK och Berggren från AIK.

Joel Nilsson förlänger med Mjällby

16 nov 2019
Mjällby AIF vann Superettan och spelar 2020 i Allsvenskan. Joel Nilsson gjorde fem mål och stod för sju målgivande passningar under året. Nu har han skrivit på ett nytt kontrakt.

Askebrand ny huvudtränare i VSK

14 nov 2019
Västerås SK har gjort klart med Thomas Askebrand som ny tränare efter att den förre Örgryte IS-tränaren lämnat Gamla Ullevi. – Jag har fått ett väldigt bra mottagande och ser fram emot nästa säsong med tillförsikt, säger Askebrand.

Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

14 nov 2019
Mjällby AIF gick raka vägen upp i Allsvenskan som nykomling i Superettan i år. Man gjorde det med ett helt koppel uddamålssegrar vilket ledde till en blygsam målskillnad. Vi tittar till hur laget från Listerlandet gjorde sina mål under segersäsongen 2019.

”Två-tre matcher till så hade vi gått upp”

12 nov 2019
Det blev en rolig avslutning på säsongen för Erik Björndahl och hans Degerfors IF. Värmlänningarna gjorde en stark avslutning, slutade femma, och Björndahl själv vann skytteligan och utsågs till Månadens spelare i ligan. – Det är synd att vi kom igång så sent. Hade det varit två-tre matcher till så hade vi gått upp, säger Björndahl till superettan.se

Svenska Cupens gruppspel lottat

10 nov 2019
Under kvällen har vårens gruppspel till Svenska Cupen lottats. Se vilket motstånd Superettan-lagen stöter på.

IK Brage missade allsvenskt avancemang

10 nov 2019
En fin insats i Kalmar räckte inte för IK Brage. Smålänningarna behåller sin plats efter att ha vunnit dubbelmötet med sammanlagt 4-2. IK Brage spelar i Superettan även nästa säsong.

Östers IF och Umeå FC spelar i Superettan nästa säsong

10 nov 2019
Östers IF besegrade Landskrona BoIS samtidigt som Umeå FC kryssade mot IK Frej Täby på bortaplan. Det innebär att de båda lagen spelar i den näst högsta serien nästa år.

BILDSPECIAL: Skytteligan 2019

9 nov 2019
Med sina 20 mål blev Degerfors IF:s Erik Björndahl bästa målskytt i Superettan 2019. Här är ett bildspel över årets mesta målskyttar i serien.

Fem klubbar delar på en miljon kronor

8 nov 2019
Svensk Elitfotboll premierar varje säsong de klubbar i Superettan som matchat sina ungdomar bäst. Fem klubbar delar på en miljon kronor. 2019 delar IK Frej Täby, Trelleborgs FF, Halmstads BK, IF Brommapojkarna och Dalkurd FF på pengarna. – Utan tvekan så kommer dessa pengar att användas till att ytterligare få fram fler talanger till våran A-trupp, säger Janne Jonsson, Klubbchef hos IK Frej Täby.

1–1 i båda kvalmötena

7 nov 2019
Både Östers IF och IK Frej Täby spelade 1–1 när Superettan-kvalet inleddes under torsdagen. Nu väntar spännande returmöten mot Landskrona BoIS respektive Umeå FC på söndag.

Förlust för Brage i allsvenska kvalet

6 nov 2019
Brage fick en tuff start i det allsvenska kvalet. Laget hade sina chanser, men förlorade med 0-2 mot Kalmar FF i onsdagskvällens möte hemma på Domnarvsvallen. Returen spelas i Småland på söndag.