Slutdramatiken – så skiljs lagen åt

30 oktober, 2019 kl 14:59 Det är dramatik i toppstriderna och kring nedflyttningsstrecken inför upplösningen av både Allsvenskan och Superettan i helgen. Men det finns sätt att skilja lagen åt och även om det är jämnt så är det högst osannolikt att ett läge skulle uppstå där det inte går att skilja lagen åt.

Hur ser då premisserna ut för hur man placerar lagen i ordning i sluttabellen? Allt finns reglerat i Tävlingsbestämmelsernas andra kapitel, femte paragrafen:

  1. Antalet poäng – om det är lika följer…
  2. Målskillnad – om den är lika går man till…
  3. Antalet gjorda mål – om även det är lika tittar man vidare på…
  4. Inbördes möten, vid lika målskillnad där räknas mål borta dubbelt
  5. Om placering efter tillämpning av 1-4 alltjämt inte kan avgöras så spelas en skiljematch på neutral plan

Skulle inget av ovanstående kunna skilja lagen åt så får man ta till en skiljematch som spelas på neutral plan.

Viktigt att notera är dock att punkt 5 enbart tillämpas om det gäller serieseger, ned-/uppflyttning eller prisplatser. Om det handlar om en placering som inte påverkar något av det så finns inte heller behovet att ta till skiljematch för att placera lagen inbördes.

Tittar man på det aktuella läget i båda serierna så finns det en potentiell situation där avancerad räkning skulle kunna behöva tas till. Jönköping och Brage skulle kunna sluta på exakt samma poäng och samma antal gjorda och insläppta mål. Om inbördes möten i så fall får avgöra så talar det till Jönköpings fördel, man vann hemma med 2-0 och föll i Borlänge med 1-3 och placeras i så fall före tack vare målet på Domnarvsvallen.

FOTO: Bildbyrån

Spelschemat för de tolv första omgångarna av Superettan

26 jan 2021
Så här spelar ditt lag i de tolv första omgångarna av Superettan 2021.

Amin och Modig till Trelleborg

22 jan 2021
Trelleborgs FF gör dubbla värvningar från Allsvenskan. Simon Amin ansluter från Örebro SK samtidigt som Jesper Modig flyttar söderut från Varberg.

Anel Rashkaj till ÖIS: "Tillför rutin"

21 jan 2021
Örgryte IS har värvat den meriterade mittfältaren Anel Rashkaj på ett tvåårskontrakt. – ÖIS är en storklubb och det känns som ett spännande projekt här, säger 31-åringen.

AFC Eskilstuna värvar dubbelt

20 jan 2021
AFC Eskilstuna har gjort klart med två spelare som gjorda starka avtryck i ettan i fjol, skyttekungen Ashley Coffey och mittfältaren Marwan Bazi.

Haynes: "Det vi gjort 2020 var inte förgäves"

18 jan 2021
Trelleborgs FF kvalade sig kvar i Superettan i december, men huvudtränaren Kristian Haynes tar med sig positiva bitar in i 2021. – Allt var inte heller svagt, vi slutade sexa i tabellen sett till insläppta mål, konstaterar han.

Spelordningen för Superettan 2021

14 jan 2021
Spelordningen för Superettan 2021 är fastställd.

discovery+ sänder från försäsongen

14 jan 2021
discovery+ gör en historisk storsatsning på svensk fotboll och visar fler försäsongsmatcher än vad som tidigare någonsin visats under en försäsong.

Eklund: "Revanschsugen och taggad"

11 jan 2021
Falkenbergs FF siktar högt när man gör sig redo för Superettan efter nedflyttningen från Allsvenskan. – Jag känner mig verkligen revanschsugen och taggad, säger lagets tränare Hasse Eklund.

Brage värvar Frodig

10 jan 2021
Målvakten Viktor Frodig lämnar nedflyttade Umeå FC och skriver på för IK Brage. – Det känns fantastiskt skönt att äntligen ha allting klart, säger 23-åringen.

Cajtoft till Norrby

8 jan 2021
Den U21-landslagserfarne målvakten Anton Cajtoft lämnar Jönköpings Södra och har skrivit på för Norrby.

Jildefalk tar över i Jönköpings Södra

6 jan 2021
Jönköpings Södra har presenterat sin nya huvudtränare efter att Andreas Brännström lämnade i mitten av december. Patric Jildefalk tar över rodret på Stadsparksvallen.

Jelecak ny huvudtränare i Akropolis IF

4 jan 2021
Förra årets tabellfemma har gjort klart med en ny huvudtränare. Mirza Jelecak tar över ansvaret i Akropolis.