Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik

24 februari, 2021 kl 15:00 Svensk Elitfotboll presenterar en öppningsplan som skildrar hur den svenska elitfotbollen utifrån rådande smittläge successivt, och i dialog med myndigheterna, ska kunna välkomna publiken tillbaka till arenorna.
– Vi är experter på att arrangera evenemang med publik. Nu söker vi myndigheternas expertis i smittskyddsfrågor. Elitfotbollen och myndigheterna kan jobba tillsammans för en lösning som möjliggör spel med publik redan från säsongsstart, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Hela säsongen 2020, sånär som på fyra matcher, spelades under den så kallade Fas 3 i Svensk Elitfotbolls protokoll för genomförande av match, det vill säga utan publik. Säsongen 2021 sparkar igång helgen 10-11 april och i takt med att fler svenskar blir vaccinerade och smittspridningen i landet minskar så finns förhoppningar om att välkomna publiken tillbaka till arenorna.

Regeringen öppnade nyligen upp för publik på arenorna genom en anpassad lagstiftning utifrån evenemangets typ. Ärendet är ute på remiss just nu. Med det taget i beaktning, samt utifrån det faktum att Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll bjudit in Folkhälsomyndigheten till ett möte, så har Svensk Elitfotboll tagit fram en öppningsplan för att tydligt visa myndigheterna att elitfotbollen redan nu har en plan för att välkomna publiken tillbaka på ett tryggt och säkert sätt.

– Vi kan med fog säga att våra rutiner fungerat på ett ansvarsfullt sätt under hela 2020, och att elitfotbollen inte innebär en särskild smittrisk. Det understryker också Fotbollsläkarna. Nu vill vi vara ett föredöme även när det gäller att välkomna publiken tillbaka till våra läktare, menar Mats Enquist.

Baserat på ovanstående uppgifter och det faktum att exempelvis 300 personer inne på en arena som har ett maxtak på 50 000 personer jämfört med en arena som rymmer 5000 personer slår väldigt olika så tycker Svensk Elitfotboll att regeringen bör frångå maxtaket och istället tillåta ett publiktak som utgår från en procentsats av arenans totala kapacitet, kombinerat med en bedömning av de åtgärder arrangören kan vidta för att säkra evenemanget.

Innehållet i öppningsplanen utgår från följande tre grundbultar:
1. Myndigheternas vid varje tillfälle gällande rekommendationer
2. Att vi har en modell som är skalbar – Alla klubbar kan använda och anpassa sig till modellen utifrån sina förutsättningar
3. De framgångsrika protokoll som vi arbetat efter under hela 2020.

Fas 4 i Svensk Elitfotbolls protokoll för genomförande av match – spel med begränsat publikantal – har adderats med en matris i tre så kallade skyddsnivåer som var och en fungerar som riktlinjer och en mall för klubbarna att anpassa sina verksamheter i.

På den första, och högsta, nivån – Skyddsnivå A – så bedömer Svensk Elitfotboll att 15% av arenans totala sittplatskapacitet är mer lämpligt att utgå från, i stället för att resonera kring till exempel ”en person per 10 kvadratmeter” som bygger på flöden. På elitfotbollens fotbollsarenor finns sittplatser – alla utomhus – och då passar social distansering med avstånd till närmsta person bättre.

I första skedet kommer endast sittande publik att vara tillåtet, först på Skyddsnivå C släpps bortaresande och ståplatspublik tillbaka in på arenan. Skulle smittläget och myndigheternas riktlinjer tillåta resande i större utsträckning samt access till ståplats, till exempel om vaccinationsintyg accepteras för detta, innan Skyddsnivå C så är det justerbart även på andra nivåer.

– Syftet är att börja lågt och visa att vi kan förvalta det förtroende som ges oss, men att vi efter det stegrar utifrån att smittläget i Sverige förbättras och släpper in allt fler på läktarna eftersom, avslutar Mats Enquist.

Skulle smittläget i Sverige öka under pågående process så backar elitfotbollen de steg på trappan som är nödvändiga.

Läs Svensk Elitfotbolls Öppningsplan för återgång till publik här.

FOTO: Bildbyrån

Sundsvall räddade sent kryss mot HIF

13 apr 2021
Anthony van den Hurk gjorde två mål för Helsingborgs IF, men GIF Sundsvall kom ikapp båda gångerna och knep en poäng.

Delad pott för VSK och AFC

12 apr 2021
Västerås SK och AFC Eskilstuna inleder Superettan-säsongen 2021 med en poäng var efter 0–0 på Iver Arena.

Öster premiärvann på bortagräs

11 apr 2021
Östers IF, Trelleborgs FF och Jönköpings Södra plockade tre poäng i söndagens premiärmatcher.

GAIS och Landskrona vann i premiären

10 apr 2021
GAIS bortabesegrade Falkenbergs FF samtidigt som Landskrona BoIS vann nykomlingsmötet med IFK Värnamo när Superettan 2021 sparkade igång under lördagseftermiddagen.

Genomgång: Vasalunds IF till Östers IF

9 apr 2021
Imorgon är det Superettan-premiär. I vår genomgång inför säsongen är Vasalunds IF, Västerås SK, Örgryte IS och Östers IF sist ut.

Genomgång: Jönköpings Södra till Trelleborgs FF

8 apr 2021
Premiären står för dörren och vi fortsätter genomgången av lagen i Superettan. Idag har turen kommit till Jönköpings Södra, Landskrona BoIS, Norrby IF och Trelleborgs FF.

Genomgång: GIF Sundsvall till IK Brage

7 apr 2021
Superettan sparkar igång lördag 10 april. I vår genomgång inför säsongen har turen nu kommit till GIF Sundsvall, Helsingborgs IF, IFK Värnamo och IK Brage.

Genomgång: AFC Eskilstuna till GAIS

6 apr 2021
Superettan sparkar igång lördag 10 april. Här är läget i AFC Eskilstuna, Akropolis IF, Falkenbergs FF och GAIS inför säsongen 2021.

Alla vinterns övergångar

4 apr 2021
Det har hänt mycket i Superettantrupperna under vintern. Så här ser det ut i ditt lag när övergångsfönstret nu stängt.

Trelleborg utslagna i Cupkvarten

1 apr 2021
En heroisk insats mot Hammarby räckte inte. Trelleborgs FF är utslaget ur Svenska Cupen efter förlängningsförlust på Tele2 Arena.

Superettans Upptaktsträff tog tempen på ligan och klubbarna

30 mar 2021
Årets upplaga av Superettan sparkar igång helgen 10-11 april. Under måndagen snackades säsongen upp i en webbsändning från Svensk Elitfotbolls kontor samt på discovery+.

VSK utslagna i semin

20 mar 2021
Det blev ingen Svenska Cup-final för Västerås SK. BK Häcken blev för starka och vann med 3-0 på Hisingen.