Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik

24 februari, 2021 kl 15:00 Svensk Elitfotboll presenterar en öppningsplan som skildrar hur den svenska elitfotbollen utifrån rådande smittläge successivt, och i dialog med myndigheterna, ska kunna välkomna publiken tillbaka till arenorna.
– Vi är experter på att arrangera evenemang med publik. Nu söker vi myndigheternas expertis i smittskyddsfrågor. Elitfotbollen och myndigheterna kan jobba tillsammans för en lösning som möjliggör spel med publik redan från säsongsstart, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Hela säsongen 2020, sånär som på fyra matcher, spelades under den så kallade Fas 3 i Svensk Elitfotbolls protokoll för genomförande av match, det vill säga utan publik. Säsongen 2021 sparkar igång helgen 10-11 april och i takt med att fler svenskar blir vaccinerade och smittspridningen i landet minskar så finns förhoppningar om att välkomna publiken tillbaka till arenorna.

Regeringen öppnade nyligen upp för publik på arenorna genom en anpassad lagstiftning utifrån evenemangets typ. Ärendet är ute på remiss just nu. Med det taget i beaktning, samt utifrån det faktum att Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll bjudit in Folkhälsomyndigheten till ett möte, så har Svensk Elitfotboll tagit fram en öppningsplan för att tydligt visa myndigheterna att elitfotbollen redan nu har en plan för att välkomna publiken tillbaka på ett tryggt och säkert sätt.

– Vi kan med fog säga att våra rutiner fungerat på ett ansvarsfullt sätt under hela 2020, och att elitfotbollen inte innebär en särskild smittrisk. Det understryker också Fotbollsläkarna. Nu vill vi vara ett föredöme även när det gäller att välkomna publiken tillbaka till våra läktare, menar Mats Enquist.

Baserat på ovanstående uppgifter och det faktum att exempelvis 300 personer inne på en arena som har ett maxtak på 50 000 personer jämfört med en arena som rymmer 5000 personer slår väldigt olika så tycker Svensk Elitfotboll att regeringen bör frångå maxtaket och istället tillåta ett publiktak som utgår från en procentsats av arenans totala kapacitet, kombinerat med en bedömning av de åtgärder arrangören kan vidta för att säkra evenemanget.

Innehållet i öppningsplanen utgår från följande tre grundbultar:
1. Myndigheternas vid varje tillfälle gällande rekommendationer
2. Att vi har en modell som är skalbar – Alla klubbar kan använda och anpassa sig till modellen utifrån sina förutsättningar
3. De framgångsrika protokoll som vi arbetat efter under hela 2020.

Fas 4 i Svensk Elitfotbolls protokoll för genomförande av match – spel med begränsat publikantal – har adderats med en matris i tre så kallade skyddsnivåer som var och en fungerar som riktlinjer och en mall för klubbarna att anpassa sina verksamheter i.

På den första, och högsta, nivån – Skyddsnivå A – så bedömer Svensk Elitfotboll att 15% av arenans totala sittplatskapacitet är mer lämpligt att utgå från, i stället för att resonera kring till exempel ”en person per 10 kvadratmeter” som bygger på flöden. På elitfotbollens fotbollsarenor finns sittplatser – alla utomhus – och då passar social distansering med avstånd till närmsta person bättre.

I första skedet kommer endast sittande publik att vara tillåtet, först på Skyddsnivå C släpps bortaresande och ståplatspublik tillbaka in på arenan. Skulle smittläget och myndigheternas riktlinjer tillåta resande i större utsträckning samt access till ståplats, till exempel om vaccinationsintyg accepteras för detta, innan Skyddsnivå C så är det justerbart även på andra nivåer.

– Syftet är att börja lågt och visa att vi kan förvalta det förtroende som ges oss, men att vi efter det stegrar utifrån att smittläget i Sverige förbättras och släpper in allt fler på läktarna eftersom, avslutar Mats Enquist.

Skulle smittläget i Sverige öka under pågående process så backar elitfotbollen de steg på trappan som är nödvändiga.

Läs Svensk Elitfotbolls Öppningsplan för återgång till publik här.

FOTO: Bildbyrån

GAIS starkast i derbyt

28 sep 2023
GAIS besegrade Örgryte IS med 4–1 i torsdagskvällens derby. Samtidigt kunde även Örebro SK och Trelleborgs FF inkassera tre poäng.

Tronet frälste VSK i Mälarderbyt

27 sep 2023
Västerås SK satte avgörande 2–1 borta mot AFC Eskilstuna i den 91:a minuten. Filip Tronet blev matchvinnare för bortalaget.

Trelleborg vände och vann

24 sep 2023
Utsiktens BK hade länge ledningen – men det var Trelleborgs FF som lämnade Bravida Arena med samtliga tre poäng.

Delad pott mellan Landskrona och Öster

23 sep 2023
En sen kvittering räddade viktig poäng för Östers IF i lördagens första match. Under eftermiddagen var det VSK, GAIS, och Skövde som bärgade hem en varsin trepoängare.

Sena avgöranden i både Helsingborg och Borlänge

22 sep 2023
Det blev idel hemmasegrar under fredagskvällen. Det stod klart efter sena avgöranden på både Olympia och Borlänge Energi Arena.

Vinstpengar går till GAIS samhällsengagemang

19 sep 2023
Hjärtuppropet och GAIS flickfotboll får ta del av 20 000 kronor från Unibet. Detta efter att Alexander Ahl Holmström och Fredrik Holmberg vunnit Månadens Spelare respektive Månadens Tränare.

Prekovic räddade poäng till Öster på tilläggstid mot VSK

18 sep 2023
I toppmötet mellan Öster och VSK blev det delad pott efter ett målvaktsmål på övertid. Samtidigt vann Landskrona borta mot J-Södra.

Hemmavinst för GAIS mot Helsingborg

17 sep 2023
I söndagens första match vann GAIS över HIF med 4-1. Därefter besegrade Giffarna Utsikten och ÖSK vände underläge till vinst mot Skövde.

Örgryte tog trepoängare på bortaplan

16 sep 2023
På Tunavallen blev Edi Sylisufaj tvåmålsskytt i ÖIS-vinsten mot AFC.

Fredrik Holmberg vinner Månadens Tränare i augusti

8 sep 2023
GAIS-tränaren Fredrik Holmberg har röstats fram till Månadens Tränare i Superettan efter lagets fina form i augusti. – Jag tar emot priset med stolthet, kommenterar Holmberg.

Alexander Ahl Holmström är Månadens Spelare

8 sep 2023
Alexander Ahl Holmström tar hem Månadens Spelare i augusti efter att ha gjort fem mål för GAIS under den gångna månaden. – Det är alltid roligt att få individuella priser, även fast laget är det viktigaste, säger anfallaren.

Wilhelm Loeper matchhjälte för Helsingborgs IF

3 sep 2023
I den 89:e minuten satte Wilhelm Loeper dit avgörande 3–2 för Helsingborgs IF i mötet med GIF Sundsvall.