Umeås Yoel Embaye ger aldrig upp

20 maj, 2020 kl 16:05 Som nioåring kom Yoel Embaye från Eritrea till Sverige, och kulturkrockarna var förstås många. Som att fotbollsplanerna innehöll gräs och var tillgängliga för alla.
– Jag blev förvånad över att man bara fick gå in och spela sådär. Det var bara att ta för sig, säger Umeå FC-talangen i en längre intervju med Unicoach.

Idag har Yoel Embaye hunnit fylla tjugo och nå det svenska elitfotbollsskiktet, tack vare förra höstens framgångsrika kvalspel till Superettan med Umeå.

Det var en säsong där den tekniske mittfältaren bevisade att trägen vinner. 
– Det blev många inhopp i början, men efter fem, sex matcher så fick jag spela och gjorde ett mål och en “ass”. Sedan fick jag starta tre matcher under första halvan, innan jag hamnade på bänken igen. Jag var ganska besviken faktiskt, för även om det gick bra för laget så ville jag såklart spela. Men jag pratade med Magnus (Henrysson, tidigare tränare), och han förklarade för mig att jag skulle ha lite tålamod, att han såg det jag gjorde och att chansen skulle komma. Mot Sandviken tog jag den genom att göra ett mål och en ass. Efter det startade jag alla matcher utom en, berättar Embaye.

Han kommer, som sagt, ursprungligen från Eritrea. Och det var i hemlandet som han blev förälskad i fotboll.
– Min farbror brukade ta med mig till matcher i området när jag var yngre, och då fastnade jag. Det fanns ingen hockey eller innebandy där, utan det var bara fotboll som gällde.

Väl i Sverige hamnade Yoel Embaye först i Älvsbyn, men när uppehållstillståndet var i hamn så flyttade familjen till Umeå. 
– Ja, det var 2010, precis efter VM.

Och överallt låg det gröna, idylliska fotbollsplaner.
– När jag kom till Älvsbyn såg jag direkt att det fanns flera planer med gräs på. Då tänkte jag: “Måste man betala, eller kan man gå in och spela bara?” Jag blev förvånad eftersom i Eritrea var det bara landslagen och de stora klubbarna som fick spela på det underlaget, berättar 20-åringen.

Hans egen fotbollsresa gick från Ersboda SK till Umeå FC, som han kom till i 13-årsåldern efter några veckors provspel. Yoel Embaye upplever att tiden i klubbens akademi gav honom massor av lärdomar och kunskaper.
– Jag har lärt mig jättemycket. När man spelar och tränar med spelare som är lika bra eller bättre än en själv så utvecklas man ganska mycket. I UFC var det också fyspass och fem träningar i veckan, vilket var något nytt för mig, även om jag spelade mycket fotboll på egen hand.

2016 gjorde Embaye sina första A-lagsträningar, ett år senare fick han ett lärlingskontrakt och säsongen därefter blev han en fullvärdig medlem av seniortruppen. Dåvarande tränaren Andreé Jeglertz sa då att Yoel Embaye var “den bäste spelaren i en nummer 10-position jag sett på många år”.
– Det blev jag glad över såklart. Jag är väl ganska bra i den rollen och på att hitta ytor mellan backlinjen och mittfältet, säger han.

Du spelade till slut många matcher när ni gick upp. Hur var fjolåret egentligen?
– Det var sjukt faktiskt. Ingen förväntade sig något, utan de tänkte väl att UFC skulle bli ett mittenlag som vanligt. Men vi visste vad vi ville inom laget, inom klubben, och det var en riktigt häftig upplevelse!

Nu väntar alltså spel i Superettan, och Yoel Embaye har bland annat förberett sig för det genom att ställa nyfikna frågor till grannen i omklädningsrummet, Adam Chennoufi

Mittfältaren är yngst i laget, men vill återigen visa vad han går för.
– Jag hoppas att jag kan ta en startplats. Det kanske inte händer direkt, utan det kan bli som förra året att jag får visa igen vad jag kan med pigga inhopp. Men jag har inte bråttom, säger Embaye.

Foto: Jan Hofverberg

Vinstpengar till ÖIS ungdomsfond och till BoIS för alla

28 jul 2021
Varje månad delar elitfotbollens huvudpartner Unibet ut 10 000 kronor till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare. Vinstpengarna för Månadens spelare och Tränare i Superettan i juni går till Örgrytes ungdomsfond samt till Landskrona BoIS för alla.

Van Den Hurk med nytt hat-trick

27 jul 2021
Anthony van Den Hurk har verkligen hittat målformen på slutet. Med tre nya mål säkrade han Helsingborgs seger hemma mot Falkenbergs FF. Samtidigt vann Öster Smålandsderbyt mot J Södra.

Vukojevic hat-trickhjälte för Norrby

26 jul 2021
Dijan Vukojevic tre mål betydde seger och att Norrby är tillbaka på andraplatsen i Superettantabellen. Samtidigt som Norrby vann i Borås kryssade GAIS och Akropolis IF i Göteborg.

Dubbla hemmasegrar i söndagsmatcherna

25 jul 2021
IFK Värnamo hakar på i toppen och AFC Eskilstuna tog andra raka segern i Superettan.

Landskrona tog femte raka segern

24 jul 2021
Kevin Jensen satte två mål när Landskrona BoIS slog GIF Sundsvall och tog sin femte raka seger i Superettan. Samtidigt plockade Trelleborg tre poäng i Borlänge.

IFK Värnamo vann i Helsingborg

22 jul 2021
IFK Värnamo tog en stark seger på Olympia och klättrar upp på tredjeplatsen i Superettan.

Jönköpings Södra vände och vann i Falkenberg

20 jul 2021
Hemmalaget Falkenbergs FF hade ledningen vid två tillfällen, men efter 90 minuter hade J Södra gjort flest mål och säkrat de tre poängen.

ÖIS numret större på Gamla Ullevi

19 jul 2021
Örgryte IS tog en säker seger när Vasalunds IF gästade Göteborg.

Götessons pärla fixade segern till AFC

18 jul 2021
AFC Eskilstuna tog sin fjärde raka seger mot GIF Sundsvall och Helsingborgs IF tog, efter ett hat-trick från Anthony van Den Hurk, en ny seger i jakten på toppen.

BoIS kvar i topp efter ny seger

17 jul 2021
Både Landskrona BoIS och Norrby IF tog nya segrar samtidigt som IK Brage tog sig upp på säker mark efter seger i Göteborg. I den sena matchen vann IFK Värnamo Smålandsderbyt mot Östers IF.

HIF vinnare i uppskjutna matchen

11 jul 2021
Assad Al Hamlawi gjorde matchens enda mål när Helsingborgs IF besegrade Akropolis IF.

ÖIS säljer Sjögrell till Sirius

8 jul 2021
Örgryte IS meddelar att man kommit överens med IK Sirius om en övergång för mittfältaren Herman Sjögrell. – Det är ju tråkigt att lämna grabbarna i laget och alla som jag lärt känna ända sedan jag kom till akademin. Så det är lite blandade känslor, säger Sjögrell om flytten.