Unicoach: Talanger att hålla koll på

15 juni, 2020 kl 14:17 Imorgon, tisdag, inleds Superettan anno 2020. Serien kryllar av spännande talanger, och här har Unicoach valt att fokusera lite närmare på en i varje klubb!

Akropolis IF – Samuel Brolin (2000)
Brolin gjorde succé för Vasalund i division 1 under förra säsongen, då utlånad från AIK. Stockholmsklubben tror bevisligen starkt på den 202 centimeter långe målvakten, som nu får chansen att visa vad han kan för Akropolis i Superettan.

AFC Eskilstuna – Ismet Lushaku (2000)
Den centrale mittfältaren har redan debuterat för Kosovos A-landslag och skulle i våras ha provtränat med Arsenal, men coronapandemin kom i vägen för det. Lushaku stod för tio allsvenska starter ifjol och blir förstås en viktig spelare för AFC även i år.

Dalkurd FF – Christoffer Styffe (2001)
Bara 18 år gammal – men redan kapten i Dalkurd! Christoffer Styffe har uppenbarligen lyckats göra ett starkt intryck sedan flytten från Djursholm häromåret, trots att det ”bara” blev tre matcher i Superettan ifjol. I år kan vi nog räkna med att mittbacken blir en nyckelspelare för klubben!

Degerfors IF – Adam Carlén (2000)
Carlén var en av höstens kometer på Superettans stjärnhimmel och stod för många fina insatser från sin innermittfältsplats. 19-åringen från Mariestad lär locka många större klubbars scouter till Stora Valla i år!

GAIS – Julius Johansson (2000)
Den 20-årige anfallaren fick känna på tempot i Superettan ifjol och har under vintern visat att han är redo att ta upp kampen om en startplats på allvar. Johansson skrev nyligen ett 2+1-kontrakt med GAIS och är bevisligen en spelare som klubben tror starkt på inför vad som komma skall.

GIF Sundsvall – Anton Eriksson (2000)
Umeå tog klivet upp till Superettan ifjol och Eriksson var då, från sin mittbacksplats, en av de bärande spelarna. Därefter gick fotbollsresan vidare till seriekollegan GIF Sundsvall, där U19-landslagsmannen också lär vara helt ordinarie.

Halmstads BK – Erik Ahlstrand (2001)
Mittfältaren Ahlstrand debuterade för HBK:s A-lag redan som 17-åring och har redan hunnit skaffa sig gott om rutin på elitnivå. Han stod också för ett väldigt fint fjolår och borde rimligtvis kunna göra det ännu bättre i år, även om han dragits med en del skadeproblem under försäsongen.

IK Brage – Noa Williams (2001)
Williams har ett par U17-landskamper på meritlistan och kom till Brages akademi ifjol, efter att ha blivit fotbollsfostrad i Hammarby. Mittfältaren har där klättrat snabbt i hierarkin och visat att han förtjänr att få sina chanser i Brage under den kommande säsongen.

Jönköpings Södra IF – Daniel Strandsäter (2001) 
Den 19-årige försvararen har flyttats upp från J-Södras egen akademi och skrev i vintras på ett A-lagskontrakt. Han har också fått en hel del speltid under vårens förberedande matcher och lyckats visa att han anpassat sig fint till det högre tempot. 

Ljungskile SK – Teodor Wålemark (2001)
LSK-tränaren Jörgen Wålemarks son är en spelskicklig mittback som nu anlänt till Skarsjövallen från Häcken. Teodor Wålemark har meriter från flera av de svenska ungdomslandslagen och har under försäsongen visat att han blir att räkna med i den gröna tröjan. Läs Unicoachs intervju med honom här!

Norrby IF – Alexander Salo (2000)
Salo har hunnit med att representera såväl Elfsborg som Örgryte, och har även tagit stora kliv framåt i sin utveckling under tiden i Norrby. Det blev nio starter i Superettan för mittbacken under 2019, och i år lär han vara en ännu viktigare spelare för Boråsgånget.

Trelleborgs FF – Jacob Christiansen (2000)
Christiansen har tillhört TFF sedan fyra års ålder och A-lagsdebuterade nu i våras. Den 19-årige mittfältaren har imponerat stort i föreningens akademilag och lär vara aktuell för en hel del inhopp under den kommande säsongen i Superettan.

Umeå FC – Yoel Embaye (1999)
Den tekniske mittfältaren stod för en sagolikt stark höstsäsong i Umeå när laget säkrade avancemanget till Superettan. Har han det som krävs för att fortsätta briljera där? Ja, det mesta talar för det. Läs Unicoachs intervju med Embaye här!

Västerås SK – William Videhult (2002)
Videhult har blivit ordentligt hajpad, och man kan förstå varför. Under försäsongen har han fått gott om speltid trots hård konkurrens i VSK:s anfall och dessutom gjort ett mål. Han blev nyligen också kallad till en samling med P18-landslaget, efter att ha representerat Sverige i både P16- och P17-kategorin.

Örgryte IS – Kevin Ackermann (2001)
Mittfältstalangen slog igenom i Häcken och blev klar för italienska Fiorentina, när ett hjärtfel upptäcktes som gjorde att övergången inte blev av. Istället tar Ackermann ny fart i ett ungt Örgryte, där han lär få en viktig roll som offensiv kreatör.

Östers IF – Victor Stulic (2002)
Östers unge målvaktstalang tränade i höstas med Stokes U23-lag och är redan en spelare som många klubbar bevakar noggrant. Pojklandslagsmannen Stulic kan visserligen få svårt att spela till sig en startplats i år, men får han chansen så lär han definitivt vara redo för det.

Läs mer om de unga spelarna i elitfotbollen samt om hur klubbarna jobbar med sina akademier på Unicoach.se.

Foto: bildbyrån

Kryss efter lång regnpaus

5 jul 2020
Västerås gick tidigt upp till 2-0 efter dubbla mål från Kartan Safari. Men efter ett långt regnuppehåll kom GAIS tillbaka och kvitterade matchen.

Pontus Engblom Månadens spelare i juni

5 jul 2020
GIF Sundsvalls Pontus Engblom är Månadens spelare i Superettan i juni.

Degerfors segrade mot Dalkurd

4 jul 2020
Victor Edvardsen och Christos Gravius gjorde målen för Degerfors IF när man vann med 2–1 borta mot Dalkurd FF. Dagen bjöd även på seger för Örgryte IS samt tre oavgjorda matcher.

Delad pott på Vångavallen

3 jul 2020
Trelleborgs FF och GIF Sundsvall spelade 1–1 i Skåne, medan Jönköpings Södra vände till seger hemma mot Akropolis IF.

Spelschemat fastställt för omgång 7–16

3 jul 2020
Idag fastställdes spelschemat för omgång 7-16 av Superettan. Resterande omgångar presenteras efter sommaren.

Halmstadduo tampas med ’Giffare’ i Månadens spelare

3 jul 2020
Bland Superettans finalister till Månadens Spelare i juni återfinns två spelare från Halmstads BK och en från GIF Sundsvall.

Pllana fixade Brages första seger

28 jun 2020
IK Brage och Norrby IF vann på bortaplan i eftermiddagens två första matcher.

Umeå vände mot decimerat AFC

27 jun 2020
Nykomlingarna Umeå FC och Akropolis IF tog sina första segrar för säsongen under lördagen.

Spelordning för omgång 7-30 fastställd

26 jun 2020
Spelordningen och preliminära huvuddagar för omgångarna 7-30 är nu satta. I den sjunde omgången kan vi bland annat få se Smålandsderbyt mellan Östers IF och Jönköpings Södra samt IK Brage – Örgryte IS.

Palmlöf: "Varit Sundsvall-supporter så länge jag minns"

26 jun 2020
Som liten bar han en GIF Sundsvall-tröja full med autografer och följde varenda träning med laget under sommarlovet. Idag är 18-årige Albin Palmlöf själv en av klubbens mest spännande spelare. – Men det gäller att vara ödmjuk och inte tro att man är något, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Wiedesheim-Paul i målprotokollet igen

23 jun 2020
Dalkurd FF, Östers IF, Jönköpings Södra och Halmstads BK tog tre poäng på tisdagskvällen.

Engblom sänkte Brage

22 jun 2020
GIF Sundsvall tog sin andra raka seger i inledningen av Superettan när man besegrade IK Brage på bortagräs.