Värnamo ökar avståndet till Landskrona

IFK Värnamo vann med 3-0 borta mot Halmstads BK efter att Östers IF utklassat Landskrona BoIS med 5-0 tidigare under dagen. Avståndet mellan IFK på den sista kvalplatsen och BoIS på nedflyttningsplats är nu fem poäng.

Viktiga poäng kring de båda kvalstrecken stod på spel när fyran Halmstads BK tog emot 14:e-placerade IFK Värnamo på Örjans Vall under lördagen.

Efter att Pär Cederqvist tidigt gett gästerna ledningen på straff – lagkaptenens elfte mål för säsongen – kunde Alexander Achinioti Jönsson och ett självmål se till att Värnamo gick till halvtidsvila med en 3-0-ledning.

Inga mål föll sedan i den andra halvleken, och Värnamo tar därmed tre tunga poäng i kampen om att undvika nedflyttning. Nu har man fem poäng ned till Landskrona BoIS, som tidigare under dagen mötte Östers IF på bortaplan.

På Myresjöhus Arena tog det bara 29 sekunder innan Öster – dittills mållösa i fyra raka matcher – spräckte gästernas nolla då Joao Pedro slog in bollen från nära håll efter Dragan Kapcevics förarbete.

Kapcevic visade sedan styrka då han i kamp med försvarare nickade in 2-0 på bortre stolpen efter ett högerinlägg strax innan halvtidsvisslan.

I den andra halvleken satte Simon Helg 3-0 från straffpunkten i den 52:a minuten, Calle Johansson tryckte upp 4-0 i nättaket fem minuter senare, och Kapcevic blev sedan tvåmålsskytt då han slog in en retur fram till 5-0 i den 61:a minuten – ett resultat som stod sig till slutsignalen.